Gazdaság

2015.10.23. 18:28

Kétmilliárdos fejlesztési tervek

Dunaföldvár - A város képviselőtestülete legutóbbi ülésén elfogadta a város százszázalékos tulajdonában lévő, a Dunaújvárosból is sok látogatót fogadó gyógy- és strandfürdő fejlesztési koncepcióját.

L. Mészáros Irma

Amint Viczai János, a fürdőt üzemeltető Dunaföldvári Dunaparti Idegenforgalmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az intézmény elsősorban a gyógyászati szolgáltatások bővítésével szeretné megduplázni forgalmát, de ehhez a tárgyi és személyi feltételek javításán túl fejlesztések is kellenek. Ez egy új kút fúrását, nagyobb vízfelület biztosítását, a gyógyfürdő kiszolgáló helyiségeinek növelését, új kezelők kialakítását és egy hotel vagy szálló építését is szükségessé teszi.

A Dél-Dunántúli Fürdő Egyesület tagjaként működő gyógyfürdőben a gyógyvízen kívül jelenleg az Országos Egészségpénztár támogatásával a következő kezelések vehetők igénybe: iszapkezelés, tangentor azaz vízsugár masszázs, gyógymasszázs és víz alatti csoportos gyógytorna. Ezeket szeretnék kiegészíteni száraz gyógytorna, fizikoterápiás kezelések, súly- és szénsavas fürdő lehetőségeinek megteremtésével. A dunaföldvári fürdő január 1-je óta dr. Koroknay András vezető főorvossal áll szerződéses viszonyban. A reumatológus szakorvos hetente egy alkalommal csütörtökönként várja a betegeket.

Viczai János, a fürdőt üzemeltető Dunaföldvári Dunaparti Idegenforgalmi Kft. ügyvezető igazgatója
Fotó: a szerző

A jelenlegi kút 623,5 méter mélyről, érzékeny pannonkori homokrétegről hozza a vizet. Ha sikerülne egy új kút fúrásával mélyebb rétegről, körülbelül nyolcszáz méterről, vélelmezetten lényegesen melegebb vizet találniuk (a paksi gyógyfürdő vizét is körülbelül ilyen mélységből nyerik), akkor egy hőcserélő berendezéssel egy télen-nyáron használható kinti medence is működtethető lenne, amelyet összekötnének a zárt gyógymedencével. Így a strandidőszakon kívül családbarát megoldást teremtenének, hiszen jelenleg a benti gyógymedencébe gyerekek nem engedhetők be, s ez távol tartja a családokat és az unokás nagyszülőket.

Az utóbbi évek felmérései szerint Dunaföldvár környékéről jelenleg egy harmincöt kilométeres sugarú körből, körülbelül harminc településről érkeznek betegek és vendégek a földvári gyógy- és strandfürdőbe. Amennyiben a fürdő szálláslehetőséget is tudna biztosítani a kezelések ideje alatt, bizonyára távolabbról is ide csalogathatnák az érintetteket. Ez fontos azért is, mert a jogszabályi előírások szerint a szakorvosok által felírt kezeléseket huszonnyolc napon belül el kell kezdeni, és ötvenhat napon belül be kell fejezni.

Az Arx Építésziroda keretében Gyöngyössy György építész által elkészített komplex fejlesztési tervben a strand területének nyugati oldalán egy negyvenöt szobás, tetőteres szállóban nyolcvan személy részére biztosítanának egy- és kétágyas szobákban szállást. Az épület nem lenne magasabb, mint a mostani fák koronája. Földszintje mozgáskorlátozottak számára akadálymentesen elérhető. A szállóvendégek egy fedett folyosón keresztül közelíthetnék meg a gyógyászati egységeket. Az új részben légzőszervi problémák gyógyítására sóterápiás rész és szaunavilág kialakítását tervezik finn-, gőz-, infrakabinokkal és hideg vizes merülő medencével. Mindezek az egészségmegőrzést és a rekreációt is szolgálják.

Mivel a dunaföldvári gyógy- és strandfürdő a festői Duna-parton található, karnyújtásnyira a folyótól, a gyógyászati egység tetején kialakítandó napozó és pihenőterasszal a folyó látványát és a természetes víz energiáját is felhasználhatják a vendégek testi-lelki gyógyítására.

A jelenlegi strandfürdő, amely egy feszített víztükrű, vízforgatásos szabadtéri úszómedencével, egy kis tanmedencével és egy pancsolóval rendelkezik, csak a június 1-augusztus 31-e közötti időszakban tart nyitva, s forgalma erősen időjárásfüggő. Ha a gyógymedencéhez kapcsolódna egy szabadtéri, termálvizes, egész évben üzemelő medence, jelentősen kitágíthatná a szezont, s növelhetné a forgalmat.

A létesítményben az idei strandszezonban több mint tizenötezren, tavaly a szeszélyes nyár miatt hétezer-nyolcszázan fordultak meg. Az új kút vízének felhasználásával üzemelő új medencével tervezhetőbbé válik majd a gazdálkodás, hiszen egész évben lehet programokat szervezni, s a nyugodt pihenést, kikapcsolódást kereső vendégek is megtalálnák a helyet.

Az sem mellékes, hogy a beruházás megvalósulása esetén tizenöt-húsz új munkahely teremtődne, s a megnövekedett vendégforgalom a városban működő vállalkozóknak, szolgáltatóknak is többet hozna.

A teljes beruházás a terv szerint kétmilliárd forintos befektetés, amelynek megvalósítása a pályázatok és az anyagi források függvényében szakaszolható.

- Azért volt fontos a koncepció kidolgozása és elfogadása, hogy a pályázati lehetőségek megnyílásakor a földváriak már pontos tervvel rendelkezzenek, ezért gyorsan, de megfontoltan, s így várhatóan eredményesen tudjanak pályázni - indokolja Viczai János, aki bízik benne, hogy ezek az elképzelések valóra válnak.

A 2003-ban felújított fedett gyógyfürdő vizét jó minőségű, 35 fokos víz táplálja. A hatvanas évek elején talált magas sótartalmú, hidrokarbonátos víz, amelyet 2003-ban hivatalosan is gyógyvízzé minősítettek, mozgásszervi panaszok, krónikus ízületi gyulladások, bőrgyógyászati betegségek és nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!