Gazdaság

2016.09.14. 17:00

Kevés az informatikus - Hiába a magas kereset, a nyugdíjba vonulókat se lehet pótolni

FHM-információ - Bár az állami regiszter szerint félezer informatikai szakember hiányzik Magyarországon, egy felmérés úgy véli: akár 22 ezer szakember is azonnal munkába állhatna.

Klecska Ernő

Egy másik ágazati elemzés szerint ugyanakkor ez a szám se teljesen igaz, hiszen ha a cégek megváltoztatnák berögzült gyakorlataikat, akkor ma elég lenne 10 ezer információtechnológiai (IT) szakember. Ma - de holnap már nem.

Ahogy tegnap, a Menta konferencián, a Gyurós Tibor-díj átadásakor Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége IVSZ fehérvári elnöke elmondta: 25 évvel ezelőtt néhány tucat hazai IT cég volt csak, ma már több ezer. Anno számítástechnikáról, mint egy elvont különálló világról, ma már digitális gazdaságról beszélünk, ahol az informatikai megoldások élő módon horizontálisan beépülnek minden terület életébe. Így lehetséges, hogy 25 éve a GDP-ben alig mérhető volt az IT, ma viszont a digitális gazdaság a GDP több mint 20 százaléka, és 400 ezer embernek ad közvetve vagy közvetlenül munkát.

A szakemberek szerint egyre inkább a tudás és a tanulékonyság számít, nem pedig az, hogy ki milyen tanulmányokat végzett Fotó: Illusztráció

A helyzet az, hogy egyre kevesebben jelentkeznek az informatikai szakokra. Ha ismertebbé és szimpatikusabbá akarjuk tenni az informatikát, ezt a játékokon keresztül tudjuk megtenni - véli több, lapunk által megkérdezett Fejér megyei cégvezető. Közülük többen is úgy számoltak, hogy ma már alapvető informatikai ismereteket is feltételező operátori állásokból jelenleg közel félezer betöltetlen a megyeszékhelyen, a nagyobb cégeknél működő - lényegében számítógépes távfelügyeletet ellátó - szolgáltatóközpontok pedig bármikor felvennének ennyi, nyelveket jól beszélő embert.

Új tendencia, hogy a cégek bölcsészeket, s egyéb - alapvetően nem műszaki végzettségű - jelentkezőt képeznek ki informatikusnak, s egyre többen fordulnak e szakma felé a pályamódosítók is.

Az informatikusok iránti igény a jövőben tovább nő majd. Ennek egyik oka - mondta Berkovich Gábor, a közép-dunántúli informatikai klaszter egyik vezetője -, hogy egyre több cég robotizálja termelését. Az Industry 4.0-nak, 4. ipari forradalomnak nevezett időszak pedig új munkahelyeket hoz létre, s olyan tudásra és készségekre kell szert tenni, amikben a gépek még jó ideig nem lesznek versenyképesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!