Gazdaság

2015.03.16. 19:01

Kezdődő tavaszi munkák: Bár nehéz a táblákra menni, azért egy kisebb eső még kellene

Dunaújváros - Sok is az eső, meg kevés is: a műtrágya bemosódásához mindenképpen kellene még vagy tíz milliméternyi. Azonban...

Pekarek János

– Ha minden jól megy, keddre befejezzük a talaj felső rétegének lezárását! – válaszolta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője arra a kérdésünkre, hogy hol tartanak a hirtelen tavasz kezdetén a mezőgazdasági munkákkal?

Ez a lezárás arról szól, hogy nagyjából-egészéből elsimítják a felső barázdákat. Ezért is legtöbbször simítózásnak nevezik a műveletet. Ez a feltétele annak, hogy a hőmérséklet emelkedésével a kellő pillanatban hozzákezdhessenek a vetés egyik legfontosabb műveletéhez, a megfelelő magágy előkészítéséhez.

Mindemellett elkezdték a kalászos növények ápolását is, mondta Márkli. Ez elsősorban a gyomfésű alkalmazását jelenti. A talaj a hirtelen jött napos, szeles idő miatt sokhelyütt megrepedezett, cserepessé vált, s ezeken a repedéseken át még több nedvességet veszít, magyarázta a növénytermesztő. Ezért a hengerlést is alkalmazzák.

Pósch István a Pentele Mezőgazdasági Zrt. venyimi úti telephelyén a gyomfésű felszerelésekor. Kezdődnek a tavaszi munkák.Fotó: Zsedrovits Enikő

Bár az ősszel és a télen sok eső esett, ezért komoly belvízproblémákkal kell szembenézniük a szakembereknek, most mégis, furcsa, ám teljesen logikus módon újabb csapadékban reménykednek a növénytermesztők. Márkli János ezt a problémát úgy világította meg, hogy a tél végén kiszórták a nagyon sürgető műtrágya-mennyiséget (mintegy fejtrágyázásként), ám ennek hatásához arra is szükség lenne, hogy ezt a hatóanyagot az ilyenkor általában bekövetkező kisebb eső belemossa a talajba. Különben haszontalan az egész.

Márpedig az elmúlt héten, bárha esett egy kis eső, annak mennyisége elmaradt a minimum szükséges heti tíz millimétertől, jegyezte meg a növénytermesztési ágazatvezető. Úgyhogy most, furcsa vagy nem furcsa, még egy kis esőért fohászkodnak a szakemberek, valamit valamiért alapon. Viszont a meteorológusok nem jósolnak ilyen, kisebb, de épp megfelelő mennyiségű esőt a következő napokban, jegyezte meg informátorunk. A hétfő reggeli határszemle sűrű égre-kacsingatásokkal kezdődött...

De azért más munka is sorra került ebből az alkalomból. Például kihelyeztek sok, úgynevezett sárga rovargyűjtő szalagot a földeken, amelyekkel egyértelműen megállapítható, hogy milyen és mennyi rovarkártevő éledt fel, vagyis: pontosan mikor és mekkora hatóanyag-mennyiséggel kell elkezdeni az ellenük való védekezést az őszi káposztarepce-vetéseken. Minden jel arra mutat, hogy a hőmérséklet tartósan napi 15 Celsius fok fölé való emelkedéssel erre a beavatkozásra még ezen a héten szükség lesz.

A napokban több munkagép felkészítése is zajlik az aktuális feladatok elvégzésére. A cég venyimi úti szárító-üzeme melletti telephelyén az egyik berendezésre a gyomfésűt szerelték fel éppen ottjártunkkor. Számunkra ez is a tavasz jele volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!