Gazdaság

2015.02.27. 13:49

Kintlévőség behajtása - A jogász válaszol

Manapság egyre többet lehet hallani arról, akár magánszemélyek, akár vállalkozások körében is, hogy több hónapos kintlévőségek, behajthatatlannak tűnő követelések vannak.

Unger Zsolt

A kisebb vállalkozások esetében egy kisebb összegű ki nem fizetett számla is nagymértékben megterhelő lehet, sokat tud rontani pénzügyi helyzetükön, ezáltal nekik tán még sokkal jobban oda kell figyelniük arra, hogy hatékonyan kapják meg a munkájukért, termékükért járó pénzüket.

Ha már olyan stádiumban van, hogy a tartozás megfizetése teljes mértékben megreked, a vevő nem hajlandó kifizetni a kintlévőség behatására leghatékonyabb és leggyorsabb módja, ha jogi eszközöket alkalmaz. A jogi úton történő behajtásnak egy meghatározott menete és ideje van, mely ügyvéd vagy közjegyző által történik.

A végrehajtási eljárásokban is már bevált az elektronikus okmánykézbesítést. Ez azt jelenti, hogy a végrehajtási eljárás nem postai, hanem elektronikus küldeményben jut el a szükséges dokumentumok a címzetthez. Ezzel a móddal jelentősen meggyorsul az adminisztráció és költségcsökkentést is jelen. Ezáltal a követeléskezelési folyamat teljes mértékben elektronizált lett.

Az elektronikus úton való fizetési meghagyás benyújtásával, mind a vállalkozásoknak, mind a magánszemélyeknek is jó. Ezzel a bevezetett elektronikus okmánykézbesítésnek köszönhetően a papíralapú ügyintézés mellőzhető. A papíralapú adminisztrációval behajtás sokkal hosszabb lefolyása miatt előfordulhatott, hogy mire jogosult a pénzéhez juthatott volna, addigra a kötelezett már felszámolás alá került és ezáltal nagymértékben csökkent a követelésnek behajtási esélyei.

Az elektronikus eljárással érdemes lehet a kisebb összegű követelések behajtásával is foglalkozni, mert jobb esély van arra, hogy az ténylegesen meg is érkezzék a jogosult számlájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!