Gazdaság

2015.04.10. 18:33

Kis késésben a gazdák a tavaszi munkákkal

Most aztán beindultak a tavaszi munkák a földeken: a tavaszodással megkezdődött a sürgés-forgás is.

Pekarek János

Nagy nap volt a pénteki a gazdáknak: a hirtelen, alig követhető gyorsasággal, gyakorlatilag egyik napról a másikra betört tavasszal végre igazán nekiláthattak a föld művelésének! A dunaújvárosi Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein például a 6-os út melletti táblákon elkezdték a vetést, mivel a talaj hőmérséklete is villámgyorsan tizenöt Celsius-fok fölé emelkedett.

Emellett azonban még sok más teendő is várt és vár a gazdákra. Mást ne mondjunk: a a fejtrágya kiszórása is sokhelyütt hátra van még, nem is beszélve a gyomirtásról, vagy a gomba elleni vegyszeres védekezésről. Ezek a feladatok (és még mennyi minden!) sorra késedelmet szenvedtek eddig.

A tél, sajnos, enyhe volt, különösen a mezőgazdászok szempontjából: emiatt sok rágcsáló, rovar és növényi kártevő átvészelte a leghidegebb hónapokat – amelyek most, a melegedéssel igazán lábrakaptak és terjednek. Emiatt kell a vegyszerezés, a gyomirtózás, mivel elmulasztása esetén igen megfizeti annak az árát a gazda. Ezzel egyidőben kellene gondoskodni a tavaszi műtrágyák kiszórásáról, ami nagyrészt meg is történt. Kérdés azonban, hogy milyen hatásfokkal, mivel viszonylag kevés volt az eső a mi vidékünkön márciusban és áprilisban. Az elmúlt hetekben összesen is alig érte el a tíz millimétert, vagyis csak keveset mosott be a talajba a műtrágyából.

Emellett az erős szél és a napsütés ellen le kell zárni a talaj felső rétegét, boronával, simítóval, hogy lehetőleg minél kevesebb nedvességet veszítsen a talaj a vetés előtt. S mindezt szinte egyszerre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!