Gazdaság

2017.02.20. 21:55

Költségvetési csalás volt a legtöbb esetben

Budapest - Tavaly 6247 bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az ezzel okozott kár 109,48 milliárd forint.

A NAV tájékoztatója szerint a bűncselekmények 42,07 százaléka költségvetési csalás, emellett csődbűncselekmény volt az esetek 10,02 százaléka, a számvitel rendjének megsértése 6,98 százalékkal, az iparjogvédelmi jogok megsértése 5,28 százalékkal, az orgazdaság 4,64 százalékkal szerepel a nyilvántartásban.

A költségvetési csalás 98,06 milliárd forint, az iparvédelmi jogok megsértése 885,96 millió forint, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése 2,12 milliárd forint, az orgazdaság 2,6 milliárd forint értékű volt.

Tavaly 696 bűncselekmény esetében csaknem 187 millió szál dohányterméket foglaltak le a NAV munkatársai, több mint 6,78 milliárd forint értékben. Magyarországon megjelentek olyan bűnözői csoportok, amelyek jelentős pénzt fektetnek be cigarettagyárak építésébe. A NAV pénzügyi nyomozói 2016-ban két ilyen bűnszervezetet számoltak fel.

Sok cigarettacsempészt lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói az elmúlt évben Fotó: Archív (MTI : Varga György)

A NAV közleménye szerint új tapasztalat, hogy a csempészet a zöldhatárról átterelődött a nagyobb mennyiséget szállítani képes kamionos forgalomra. Ennek egyik oka a déli határszakaszon felállított fizikai határzár és a fokozottabb hatósági jelenlét, valamint az ukrán határszakaszon a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozóinak elmúlt években kifejtett intenzív felderítő tevékenysége, amelynek köszönhetően 20 cigarettacsempész bűnszervezetet számoltak fel.

A folyamatban lévő büntetőeljárásoknál a vagyonbiztosítás összege - lefoglalás, önkéntes megtérítés együttesen - 33,49 milliárd forint.

Tavaly 2780, az állami költségvetést károsító bűncselekményt derítettek fel az adónyomozók, 97,27 milliárd forint elkövetési értékben, az ebben a körben teljesített vagyonbiztosítás 34,79 milliárd forint volt.

Ugyancsak az elmúlt évben harmincegy bűnszervezetet és huszonhárom bűnszövetséget sikerült felderíteniük, az ötvennégy szervezetten elkövetett ügyhöz mintegy harminckilenc milliárd forint elkövetési érték társult, ami csaknem másfélszerese a 2015-ösnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi információs egysége 2016-ban a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban összesen nyolcezer-hétszáznyolcvanhat, pénzügyi szolgáltatók által beküldött bejelentést fogadott - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a sajtóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!