Gazdaság

2015.07.13. 12:23

Lakásbiztosítás váltás: több ezer forint a magyar ingerküszöb

Székesfehérvár - Lakásbiztosítás kötésekor az ember jó esetben igen körültekintően jár el: felméri, milyen káresemények jöhetnek számításba, amelyeket érdemes belevenni a biztosításba.

Ha ezeken túl van, megkeresi az aktuálisan legjobb ajánlattevőt vagy éppen ragaszkodik egy megszokott társasághoz, és ott köti meg a biztosítását. Amelyhez pedig később meglehetősen ragaszkodik, legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ugyan a lakástulajdonosok közel kétharmada legalább 2-3 évente áttekinti, milyen tartalommal kötötte meglévő biztosítását, ám meglehetősen ritkán változtat rajta vagy megy át másik biztosítóhoz. Az elmúlt öt évben a lakásbiztosításoknak mindössze 26 százalékát cserélték le derül ki a reprezentatív felméréséből. Az összeg azonban, amely miatt mégis hajlandóak váltani, 4 ezer forint. Ez már mindenképpen olyan összeg, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ma Magyarországon tíz lakásból hét van biztosítva: ez európai mértékkel mérve nagyon jónak számít, tekintve, hogy ennek is közel háromnegyedét saját elhatározásból kötötték a tulajdonosok, a maradék 30 százalékot pedig hitelfelvétel miatt. Ilyenkor ugyanis előírják a pénzintézetek a biztosítás kötését. Lakásbiztosítást egyébként csak a szerződés kötésében is szereplő évforduló s tulajdonosváltáskor lehet lemondani, illetve módosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!