Gazdaság

2016.08.29. 19:55

Lehet kapni balatoni halat?

Budapest - A balatoni halászat leállításának következményeiről és a térségben tapasztalható munkaerőhiányról is szó volt a múlt heti kormányinfón.

Osváth Sarolta

- A balatoni szezon végével a kormány értékelést kér a turisztikai kormánybiztostól, és javaslatai mérlegelése után ősszel várható olyan intézkedéscsomag, amely egyebek közt a krónikus munkaerőhiány kezelésére alkalmas lehet. Ezzel nem lehet várni, óriási a munkaerőpiaci nyomás - hangsúlyozta lapunk kérdésére Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti sajtótájékoztatóján, s a kormány mellett a stratégiai és gazdasági kabinet ülésein hozott döntésekről is beszámolt.

Lapunk a kormányinfón Lázár Jánostól arra kért választ, miben látja az okát annak, hogy az idei balatoni szezon alatta maradt a várakozásoknak, az első gyorsjelentések szerint a forgalom helyenként 5-10 százalékkal kisebb volt a vártnál.

A miniszter válaszában először is azt hangsúlyozta, hogy összességében a turizmus jól teljesít, az idén is kiugró a belföldi forgalom alakulása, az ágazat 10 százalékot meghaladó részesedésével egyre inkább meghatározó a GDP előállításában. Egyébként a balatoni szezonban is volt növekedés, legfeljebb nem olyan mértékű, mint ami az előrejelzésekben szerepelt. Az állami bevételekben egyértelműen jelentkezik a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ez megmutatkozik már az első félévi számokban, mondta. Bizonyára a Balaton sem volt kivétel, de még nem tudjuk pontosan, hogy az előző évhez, a helyi várakozásokhoz vagy az előrejelzésekhez képest valójában hogyan alakult a forgalom. Az is tény, hogy az időjárás sem kedvezett túlságosan, folytatta Lázár János.

A vonyarcvashegyi Ponty így jó fesztiválon többfajta halételt is kínált az egyik helyi étterem. Fodor Márk egy fűszeres bundában sült pontyot és harcsát tálalt, a halak Balaton melletti halkeltető tavakból származnak
Fotó: Keszey Ágnes

- A turisztikai kormánybiztostól a szezon végén várjuk az értékelést, a tapasztalatok összegzését és a teendők meghatározását. Egyébként általában is várjuk a Balaton jövőjére, fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket. Most van egy átmeneti leállás, amikor a kormányon belül összerendeződnek a témák, és ennek alapján fogja - reményeink szerint - a profi turisztikai szakemberekből álló csapat meghatározni az ország turisztikai fejlesztésének irányát, koncepcióját. A kormány maximálisan elkötelezett a turizmus és ezen belül a Balaton, mint turisztikai régió fejlesztése iránt - válaszolta a miniszter.

Lapunk második kérdése a halászati törvény hatását firtatta, az idén nyáron ugyanis a Balatonnál nem, vagy csak ritkán lehetett balatoni halat kapni és enni. A miniszter súlyosnak minősítette a problémát, ami valóban annak következménye, hogy a halászati törvény megtiltotta a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizekben.

- Bár nagyon jó ötlet volt, hogy a horgászok előtérbe kerültek, mindenkinek tetszett, a parlament is megszavazta, de ez azzal járt, hogy legálisan sem a Balatonnál, sem a Tiszánál, sem a Dunánál nem lehet ottani halat vásárolni. A miniszterelnök több alkalommal is hangot adott a felháborodásának emiatt, amelyhez én is csatlakoztam, de sajnos a kormányban alulmaradtunk, mert minisztertársaink, az NGM és az agrártárca vezetőjének állítását fogadták el, miszerint nincs ilyen probléma, a kérdés megoldott, aki akar, az tud helyben halat vásárolni. Kezdeményezni fogom, hogy vizsgáljuk meg és terjesszük a stratégiai kabinet elé, ha valóban általánosan létezik a probléma, amit egyébként - halászlékedvelőként - magam is tapasztalok - mondta Lázár János.

Címkék#Balaton#Hal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!