Gazdaság

2014.09.18. 18:20

Leleplezések tíz év után

Budapest, Fejér - Idén augusztus végéig hetven ügyben kezdett vizsgálatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Klecska Ernő

Ötvenhét versenyfelügyeleti eljárást lezártak; ezek közül huszonhat esetben állapítottak meg jogsértést és szabtak ki bírságot. A fogyasztók megtévesztőit, a versenykorlátozó megállapodást kötőket, és az erőfölénnyel visszaélőket összesen 3,556 milliárd forintra büntette a GVH. A legnagyobb összegű bírsággal (2,790 milliárd forint) a transzport betongyártók és a katódsugárcső-előállítók (303 millió forint) kartelljét sújtották – tájékoztat a feketelista.hu portál.

Az utóbbi 5 évben a bankok és a vasútépítő cégek kapták a legnagyobb összegű bírságokat. FMH-illusztráció

Az eljárásokat gyakran évekre visszamenően kell lefolytatni, így megesik, hogy több, nagy értékre elkövetett jogsértésért jóval később büntet a hatóság. Ez történt e két esetben is. A nyolc transzport betongyártó 2005 és 2007 között előre meghatározott kvóta alapján, és közösen megállapított áron értékesítette a betont, de a hosszadalmas felderítés után csak az idén sikerült ezt rájuk bizonyítani. Több tévégyártó 1997 és 2004 között a színes televíziós képcsövek árát rögzítette, és felosztotta egymás között a piacot. Az eljárást ugyan 2008-ban megindította a GVH, de csak az elmúlt hetekben sikerült lezárni. Az eddigi legnagyobb összegű bírságot (9,488 milliárd forint) a bankkartell tizenegy tagjára szabták ki „a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartásuk miatt."

A versenykorlátozó megállapodások feltárása és visszaszorítása érdekében alkalmazzák az úgynevezett engedékenységi politikát, amelynek lényege: ha a kartellben részt vevő vállalkozás együttműködik a hatósággal a jogsértés feltárásában, a kiszabható büntetés egy részétől, esetleg annak teljes összegétől mentesül.  A bírságok összegét tekintve behozhatatlanul két bank és három építőipari társaság „vezeti" az elmúlt öt évről készített százas listát a feketelista.hu összesítése szerint.

Az OTP Nyrt. (4,44 milliárd forint) és az Erste Bank Hungary Zrt. (1,83 milliárd forint büntetéssel) toronymagasan „vezet" a bankok között, pedig az első húsz között még hat másik bank is található. A gazdasági verseny megsértéséért a Szentesi Vasútépítő Kft.-t 3,4 milliárd, a Mávépcell Mély-Magas és Vasútépítő Kft.-t 2,1 milliárd, a Colas Dunántúli Út- és Vasútépítő Zrt.-t pedig 1,5 milliárd forint bírsággal büntette a GVH. Az első húsz legnagyobb bírsággal sújtott társaság között a nagy bankok mellett szerepel még a MÁV Zrt. (700 millió forint), CEMEX Hungária Kft. (643 millió forint), az International Business Machines Corporation Magyarország Kft. (620 millió forint), a SAP Hungary Kft. (620 millió forint), és a Gyárt-Ker Termelő és Kereskedelmi Kft. (600 millió forint). A negyedmilliárd forint fölött bírságoltak között találjuk még a Magyar Telekomot, a Vodafone Magyarország Zrt.-t, vagy a Duna-Dráva Cement Kft.-t.

A feketelista.hu portálon a versenyhivatal döntésein kívül 13, más állami nyilvántartás érhető el. Ezek az információk támpontot adhatnak üzletkötés, partnerválasztás előtt a cégvezetőnek – mutatott rá Iklódi András főszerkesztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!