Gazdaság

2015.06.26. 16:29

Magánszemélyek adósságrendezése

Unger Zsolt ügyvéd válaszol.

Dunaújvárosi Hírlap

Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami a családi csődvédelem bevezetéséről szól.

A mai gazdasági viszonyok miatt, ami fizetésképtelenséget okozhat, a magánszemélyeknek az volt az egyetlen lehetőségük, hogy esetleg egyezséget köthettek a hitelezőikkel. Amennyiben ez nem vezetett eredményre akkor indultak meg a különböző behajtási eljárások. A törvényjavaslat elfogadásával lehetőség nyílik arra, hogy a magáncsőddel a fizetési nehézségekkel küzdő magánszemélyek szabályozott keretek között a hitelezőikkel együttműködve megegyezés alapján rendezzék a meglévő adósságot.

Elsődleges szempont lesz majd, hogy bírósági út nélkül kell megkísérelni az egyezség megkötésével az együttműködést. Ha esetleg ez mégsem realizálódik, akkor kell a bírósághoz fordulni az adósságrendeséi egyezség létrehozására.

A tervezet szerint a hitelezőknek is érdeke lesz az együttműködés, mert bízhatnak majd abban, hogy a követelésük vagy annak akár egy része megtérül. Egy esetleges több hitelezői igény esetén nincs úgymond sorban állás. Valamint a magáncsőd kezdeményezésének időpontjától az adósságrendezés lezárásig már nem mondhatják fel fizetési késedelem miatt az adóssal kötött szerződést, és a már folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban a végrehajtó további intézkedéseket nem tehet meg.

A magáncsőd bevezetésénél nagy szerepe lesz a kirendelt családi vagyonfelügyelőnek, aki felméri a magánszemély, család vagyoni helyzetét, felügyeli gazdálkodásukat és azt, hogy a megkötött egyezséget betartják-e a szerződő felek. Itt az adósnak mindenképpen vállalnia kell, hogy vagyonával való gazdálkodása korlátozott lesz, és köteles lesz együttműködni a vagyonfelügyelőjével. A magáncsőd igénybevétele tehát önkéntes, de feltételekhez lesz kötve.

A törvényjavaslat szerint meg lesz határozva a tartozás tól-ig összeghatára, a tartozás összege meg kell hogy haladja az összvagyon értékét. Azonban fontos, hogy a magánszemélynek rendelkeznie kell olyan jövedelemmel és vagyonnal, ami által fizetőképességének helyreállítása valószínűsíthető. A tervezet szerint viszont kizáró ok lehet, ha 5-nél több hitelezői tartozás halmozódott már fel, vagy ha már saját hibája folytán eredménytelenül élt egy adósságrendezéssel. Abban az esetben, ha hamis nyilatkozatot tesz és eltitkolja a meglévő vagyonát, akkor megszűnik a csődvédelem vele szemben.

A tervezet szerint, ha az adós teljesíti az egyezségben foglaltakat, abban az esetben a tartozás egy része elengedésre kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!