Gazdaság

2017.07.12. 15:20

Már a búzát aratják! - Ez talán az év hagyományosan legfontosabb mezőgazdasági munkája

DUNAÚJVÁROS Aratják a búzát: szerdán délután kezdték el a hagyományosan legfontosabb feladatot a város környékén.

Pekarek János

Megkezdődött szerdán az év talán legfontosabb mezőgazdasági munkája a város környékén: aratják a búzát a Pentele Mezőgazdasági Zrt. földjein.

Ahogyan Márkli János, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta, eredetileg már vasárnapra tervezték a betakarítás kezdetét, ám a sorozatos (és a búza szempontjából már mindenképpen későn jövő) esők miatt néhány napot késett a munka.

Szerdán is már reggel indultak volna a kombájnok a tervek szerint, ám a kedd éjszakai záporok miatt váratlanul 24 százalékra emelkedett a búza nedvességtartalma emiatt várniuk kellett az aratóknak.

Igaz, csak délutánig, amikorra az erős napsütés miatt a nedvességtartalom újra 16 százalékra szállt. Így már a szárító beindítása nélkül tudtak aratni.

Ahhoz, hogy belevághassanak a búza aratásába, a Pentele Zrt. dolgozóinak nemcsak a kombájnokat és teherautókat, s más gépeket kellett átvizsgálniuk, hanem befejezni az őszi árpa tisztítását, a káposztarepce betakarítását, és még a tavalyi kukoricából is kiszállítottak egy jó adagot a szabadegyházi gyárnak, hogy helyet csináljanak a raktárakban az idei kenyérgabonának.

Szinte otthon kezdték a búza aratását a Pentele Zrt. emberei: a szárítótelep melletti táblában Fotó: Zsedrovits Enikő

Hiszen nem csupán a saját földjeikről learatott búza kerül oda, hanem sok, környékbeli gazdával kötött szerződést a Pentele Zrt. a búzájuk felvásárlásáról, szárításáról, tisztításáról, raktározásáról.

Mindeme munkák között érte a cég embereit a kellemes meglepetés, amely szerint a repce a vártnál jobban termett: miközben a májusi aszály miatt csak 3-3,2 tonna termést vártak a repceföldekről hektáronként, a végelszámolásnál kiderült, hogy a termésátlag váratlanul jóra kerekedett! Hektáronként 3,7 tonnát gyűjtöttek be a földekről káposztarepcéből! Ez az érték ezen a vidéken jónak mondható, különösen a körülményekhez képest.

Országosan a búzáról is azt jósolják, hogy jól fizet majd, ám Márkli János óvatosan számolgat: úgy véli, hogy a kései esők miatt kicsi marad a búzaszemek fajsúlya, a sok kalász nem ad majd akkora súlyú termést, mint adhatott volna kicsit kedvezőbb időjárás esetén.

Mindenesetre pontosabb becslést majd csak az első táblák learatása után mondhatnak a szakemberek. A Pentele Zrt.-nél azért abban mindenféleképpen bíznak, hogy legalább jó közepes termést tudnak begyűjteni búzából is, mivel hazai nemesítésű, szárazságtűrő magyar fajtákat vetettek ősszel, felkészülve a manapság mind gyakoribb száraz időjárásra. Ugyanígy bíznak abban, hogy a megfelelő mennyiség mellett jó minőségben is tudják levágni a búzát.

Az biztos, hogy a műszakok a szó szoros értelmében gyakorlatilag látástól vakulásig, vagyis reggeltől estig tartanak majd a betakarítás végeztéig. Aratás közben, miként régen nem volt, úgy ma sincs megállás...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!