Gazdaság

2015.07.26. 16:47

Vége az aratásnak, de a szárazság sok és sokféle gondot okoz

Dunaújváros - Vége az aratásnak, jó a búzatermés - de a szárazság sok és sokféle gondot okoz, főleg a kukoricánál.

Pekarek János

Befejeződött az aratás a Pentele Mezőgazdasági Zrt-ben: szombaton délután fél háromra levágták az utolsó tábla búzát is, tudtuk meg Márkli Jánostól, a cég növénytermesztési ágazatvezetőjétől. Háromszáznégy hektárról takarították be a legfontosabb kenyérgabonát. A repce és az árpa aratását is beleszámítva harminc napig tartott az aratási szezon a város környékén, úgy, hogy közben a szomszédos földeken gazdálkodó kisebb magángazdáktól is jelentős mennyiségű búzát vásároltak fel, amit raktározni, sőt, szárítani is kellett a Pentele Zrt-nél.

Ily módon tehát tárgytalanná vált az a kérdésünk, hogy hogyan hatott a legnagyobb mezőgazdasági munkára a hirtelen lehűlés és az erős szél. Sehogy. Illetve: azt szomorúan hangsúlyozta, hogy a viharral, sajnos, nem járt együtt az esőzés, legalábbis a város vidékén nem.

- Egyetlen csepp sem esett a veteményeinkre, pedig nagyon kellett volna! - mondta Márkli. - Rettenetesen szomjazik a kukorica, természetesen a napraforgó is, de a kukorica van lényegesen rosszabb állapotban. Már látszik, hogy ez a növény nem fog akkora csöveket növeszteni, mint reméltük. Ha a következő egy, de legfeljebb két hétben nem lesz jelentős csapadék a földjeinken, akkor már mindegy lesz, hogy mennyi eső esik esetleg később: a kukorica nagyon rossz eredményeket fog produkálni.

A búzával kapcsolatban Márkli János megjegyezte, hogy rendkívül jó minőségben termett a kenyérgabona, és jó termésátlagot is értek el: hektáronként 6,3 tonnát vágtak le. A nyár azonban csak az aratásra volt jó...

- Nyilván nem sikerülhet minden egyszerre - mondta az ágazatvezető, a kukorica állapotára utalva. De még szurkolnak, noha a növény az utolsó pillanatban van, a szárazság okozta jóvátehetetlen károsodás előtt.

Pihenni azonban a sikeres aratás után sem tudnak a mezőgazdaságból élők, jegyezte meg Márkli János. Zöldtrágya vetését is vállalták: azonban a kiszáradt, kőkemény talaj jelentősen megnehezíti a munkát, és igen rossz kilátásokat mutat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!