Gazdaság

2014.01.14. 17:35

Már nem ő az ügyvezető...

Dunaújváros - Megbízott vezetőként Szántó József irányítja az új évtől a pálhalmai Agrospeciál Kft-t. A régi főnök felállt.

Pekarek János

Egy szeptemberi délutánon azt mondta a lánya Hetyei Gábornak, a pálhalmai Agrospeciál Kft. ügyvezetőjének, aki éppen csak hazaért adonyi házába, hogy apa, gyere társasjátékozni!

Az ügyvezetőnek, akinek aktatáskája és feje egyaránt tele volt a cég gondjaival, mi tagadás, kissé ingerülten válaszolta, hogy nem megy, mert sok dolga van. Mire a leány megismételte a kérést.

Apja pedig elszégyellte magát:

-Hát van annál fontosabb dolog, mint hogy az ember játsszon a gyerekével? - kérdezi a most negyvenhét éves közgazdász.

Az a kérés a tizennégy éves kislánytól messzire vezető gondolatokat indított el a pálhalmai ügyvezető fejében. Aminek következtében Hetyei Gábor január elsejétől már nem ügyvezető Pálhalmán.

-Szeptember végén elmentem a főnökömhöz, és kértem, hogy közös megegyezéssel bontsuk fel a közöttünk lévő jogviszonyt. Így is történt.

Az (immár csak volt) ügyvezető első munkahelyétől szabadult meg az új évvel. Huszonhárom évig dolgozott Pálhalmán, ebből tizennégy évig volt a kft. második számú, majd öt évig első számú vezetője.

Átlagosan naponta tizenhárom-tizennégy órai munkával. Aminek sok olyan, családi következménye is volt, amelyekre talán egy friss példa veti a legjobb fényt.

-Tegnap (hétfőn) gyönyörű, napos idő volt! Megebédeltem édesanyámmal, és elmentem görkorcsolyázni, tizenöt kilométert. Erre korábban nem is gondolhattam volna. Sok időt elvettem magamtól, a családomtól, az egészségemtől. Mindig teljes szívből és teljes lendülettel dolgoztam, nem volt lelkem visszavenni a tempóból. Ezt nem lehet hosszútávon csinálni!

Mi tagadás, elhatározása, hogy megválik a büntetésvégrehajtás (egyébként nyereséges és fejlődő) cégétől, meglepte főnökeit és munkatársait egyaránt. Elvégre vezető ritkán áll fel a székből: ha jól megy a cégnek, azért, ha rosszul, akkor meg azért.

Már megvan az új munkahelye: a perkátai Forrás Mezőgazdasági Termelőszövetkezet gazdasági vezetőhelyettese lesz. Most még korábbi kötelezettségeit igyekszik lezárni, valamikor tavasszal áll munkába újra. Remélve, hogy ott nem feszíti túl a húrt...

Hetyei Gábor januártól már nem a pálhalmai Agrospeciál Kft. vezetője. Ő döntött így ( Fotó: A szerző felvétele)

De a régi helyét sem felejti egykönnyen: erről korábbi munkatársai gondoskodtak. Azok, akiknek azt köszönheti, aki lett. Első parancsnokának, dr. Sunyál Ottónak, akitől azt tanulta, mit jelent pálhalmainak lenni. A második parancsnoknak, Csontos Jánosnak, akitől a pontosságot, precizitást, hajthatatlanságot sajátította el. Harmadik főnökének, Kovács Tamásnak, akitől a menedzseri szemléletet tanulta. Lehóczki Ádámtól, szakmai helyettesétől a rendíthetetlen nyugalmat és a dolgok higgadt végiggondolását kapta. S mindenekelőtt már elhunyt édesapjának, az adonyi termelőszövetkezet legendás elnökének köszönheti a kérlelhetetlen tisztességet és becsületességet.

De sokat köszönhet minden egyes munkatársának, akik közül sokan tavaly december 31-én számára váratlanul összegyűltek Pálhalmán, elbúcsúztatni őt. Egy rajzlapra ragasztva a cég minden munkatársának fényképét, egy könyvet, kollektív bölcsességeikkel teleírva, és a pálhalmai kastély fémdomborművét ajándékozták neki.

Meg persze azt a több mint két évtizedet, amit Pálhalmán töltött, beleásva magát többek között a mezőgazdaság ügyeibe. Sajnálja, hogy meg kell válnia a helytől. De örül a visszakapott családjának.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!