Gazdaság

2013.05.07. 17:30

Másképpen akarják majd vezetni a Dunaferr-t

Várhatóan heteken belül új szervezési, irányítási rendszerben fog működni az ISD Dunaferr Zrt. Az átalakítás főként a vezetői pozíciókat érinti, főosztályok, osztályok szűnnek meg.

Pekarek János

Egy hírben már közöltük korábban, hogy az ISD Dunaferr Zrt. szervezeti rendszerét egyszerűsíteni és célszerűsíteni akarja a cég vezetése. A tulajdonosi elvárások, valamint a gazdasági, piaci helyzet miatt a menedzsment folyamatosan keresi a társaság működésében rejlő racionalizálási, hatékonyságnövelési lehetőségeket. Főként a támogató, az adminisztrációs és az irányítási funkciókban lévő tartalékok feltárását és kiaknázását tartják  fontosnak.

Képünkön a vasmű legutóbbi nagygyűlésének résztvevői. Másképp vezetik majd a gyárat, hamarosan (Fotó: Lázár Zsolt)

A Munka Törvénykönyv előírásainak megfelelően a szervezeti változtatások tervezetét véleményezésre megküldték a központi üzemi tanácsnak is, amely péntekig foglal állást az ügyben. Borbély Zoltántól, az üzemi tanács elnökétől megtudtuk, hogy szerdán konzultációt rendez az üzemi tanács a cégvezetéssel. Az ott feltett kérdések és az elhangzott válaszok alapján alakítja ki véleményét a testület a tervezett szervezeti változásokról.

Ezek a tervezett változások a cégvezetés szerint több lépcsőben és felülről kezdve egyszerűbb felépítést eredményeznek.

Először is csökken a szervezeti, vezetői szintek száma. Megszűnik a vezérigazgató-helyettesi poszt, a szakterületeket az eddigi tervek szerint egy főmérnök (a termelési és karbantartási területeket), illetve tizenegy  igazgató fogja irányítani.

Ugyancsak a tervek szerint jelentősen csökken a vezetői pozíciók száma, világos feladatok, hatáskörök és felelősségek alakulnak ki.

Megszűnik a terv szerint a technológiai főosztály, a public relations főosztály, az egyéb értékesítési főosztály, a vállalatszervezési főosztály. Ugyancsak megszűnik az idegennyelvi kommunikációs osztály és a vashulladék beszállítását és ötvözőanyagot ellenőrző osztály.

A megszűnő szervezetekben dolgozó munkavállalók vagy az új szervezetekben fognak tovább dolgozni, vagy a felszabaduló munkaerőről a létszámcsökkentési folyamat keretében kell gondoskodni, írja a tervezet.

Dr. Mezőközy András,  az ISD Dunaferr Zrt. szóvivője lapunknak azt mondta: az új szervezeti felépítésről azután döntenek, hogy meghallgatták az üzemi tanács véleményét. Javaslataikból többet beépíthetnek a tervezetbe, jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve: az új szervezeti modellt már bemutatták a cég igazgatóságának, amely a bevezetésről szóló döntést a cégvezetés hatáskörébe utalta.

 

Átalakítás, röviden

- Főként a támogató, adminisztratív és irányító funkciókban lévő tartalékok feltárása és kiaknázása a cél.

- Egyszerűbb felépítést akarnak, amit felülről kiindulva vezetnek be.

- Csökkentik a szervezeti és vezetői szintek számát.

- Megszűnik a vezérigazgatóhelyettesi poszt.

- A szakterületeket igazgatók és főmérnökök irányítják.

- Jelentősen csökkenni fog a vezetői pozíciók száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!