Gazdaság

2015.07.13. 13:18

Még itt a munka dandárja

Dunaújváros – Az őszi árpa és a káposztarepce már a raktárakban van, a búza nagy része még lábon.

Pekarek János

Márkli János, egy mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője lapunknak azt mondta: a korábbi hetek kisebb-nagyobb csapadékaiból a város környéke kimaradt, ezért a vasárnap este, éjjel, hétfőn reggel lehullott, összesen mintegy huszonöt-huszonhat milliméternyi eső nagyon jókor, gyakorlatilag az utolsó pillanatban jött a kukoricának, amelynek levelei már zsugorodtak a hosszú szárazságtól. Szintén felüdültek az esőtől a napraforgó-ültetvények is.

Viszont az eső miatt tétlenségre kényszerültek a már a búza aratásán dolgozó kombájnok. Az őszi árpa és a káposztarepce termése a raktárakban vár a szállításra (a saját termés mellett a környékbeli kisebb gazdáktól felvásárolt mennyiség is). Az árpatermés ráadásul rekordot hozott a földjeiket: hektáronként 7,83 század tonnát takarítottak be.

A repce sem termett rosszul: egy hektáron 3 tonnát fizetett. Most azonban a búza aratására koncentrálnak a cégnél: az összesen 304 hektáron elvetett kenyérgabonából eddig (a múlt csütörtökön kezdődött aratás során) 65 hektárnyit vittek fedél alá.

Az első néhány tábla levágása után még nem lehet megmondani, mennyi lesz majd a búza átlagos termése hektáronként – de az már most látszik, hogy rekordot nem érnek el vele. Annyi azonban biztos, hogy jó közepes eredményre számíthatnak a búzaföldeken.

A hétfői kényszerszünet után kedden már minden erejükkel a búza aratására összpontosítanak, mondta Márkli. A termés minősége jó, és a felvásárlási árak is megfelelőek, különösen a repce ára ment föl szépen, a termelők örömére.

Ahol már levágták a termést, ott a szalmát dolgozzák be a gépek a talajba.  Fotó: Ady Géza

Eddig nagyjából az előzetesen lefektetett ütemterv szerint haladnak az aratással a városkörnyéki földeken, jegyezte meg az ágazatvezető. Ha kedden nem jön közbe semmilyen váratlan időjárási fordulat,és igaza lesz az időjósoknak, akik legalább a hét végéig napos, meleg időt ígérnek, akkor a következő napokban a búza nagy részét is levághatják, jegyezte meg Márkli János.

A jelek szerint tehát az idei év nem lesz különösebben emlékezetes, ami a mezőgazdasági termésátlagokat illeti. (Leszámítva a már említett, a növény számára különösen kedvezően alakult időjárásnak köszönhető káposztarepce-rekordot.) De erre mondják a sok mindent megért, bölcs öregek, hogy sebaj: csak rosszabb ne legyen soha.

Ritka, hogy a városi emberek és a mezőgazdaságból élők érdekei egybeesnek: most egy ilyen időszakot élünk át. Rövid ideig tartó, hőséget enyhítő, növényeket felüdítő záporok, tartós meleg, napos időjárás deríti jókedvre a szabadságra készülődőket ugyanúgy, mint az aratáson dolgozókat.

Úgyhogy lelkifurdalás nélkül örülhetünk a strandidőnek! A nemzetgazdaság meghatározó ágazata eközben is hozza a maga elvárt és remélt jó eredményeit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!