Gazdaság

2015.05.25. 10:47

Megfúrják a paksi telephelyet

A Paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges telephely vizsgálati és értékelési keretprogram részeként május elején megkezdődött a Földtani Kutatási Program első geológiai mélyfúrása.

Gallai Péter

Ez egy olyan földtani, geotechnikai, geofizikai, szeizmikai és hidrogeológiai vizsgálatokat tartalmazó komplex vizsgálati program, amelynek elvégzésével és eredményeinek értékelésével bizonyítható be a tervezett telephely földtani szempontból való alkalmassága. Az elmúlt évben már elvégezték a 3D szeizmikus vizsgálatot, amely a nagymélységű földtani szerkezet vizsgálatát célozta.

A felsőbb talajrétegek felépítésének megismerésére a leendő telephelyen kívül harminc kutató magfúrást hatjanak végre. Emellett annak közelében, tágabb környezetében és azon belül is 1500 és 100 méter mélységben végeznek fúrásokat

A program folytatásaként a felsőbb talajrétegek felépítésének megismerésére a leendő telephelyen kívül harminc kutató magfúrást hatjanak végre. Emellett annak közelében négy 1500, tágabb környezetében négy 700, illetve huszonkét 100-150, a közvetlen telephelyen belül pedig nyolcvankét 100-150 méter mélységű fúrást. Ezek befejeztével a telephelyen kívül öt kis mélységű furatban földrengésmonitoring-rendszert, a telephelyen belüliekben pedig hidrológiai monitoring rendszert építenek ki, amelyeket összekapcsolnak a már működő blokkok körüliekkel.

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a napokban az egyik munka megtekintése után elmondta, hogy a helyszíni fúrások várhatóan 2016 közepén fejeződnek be. Ezt követi az eredmények értékelése, amelyeket az egyéb, a keretprogram részét képező külső veszélyek vizsgálatainak értékelésével együtt az Országos Atomenergia Hivatalhoz nyújtanak be, ami a telephely alkalmassági engedély kiadásáshoz szükséges.

Szintén a paksi bővítéshez kapcsolódik, hogy az erről szóló lakossági fórumokon igényként jelentkező kalocsai Duna hidat is megépíti a kormány. Ugyanis a Dunaföldvárnál és a Szekszárdnál található átkelőkhöz egy kalocsai lakosnak mintegy 60 kilométert kell kerülnie, viszont az építkezés és az üzemeltetés nagyon sok céget és magánszemélyt érinthet ebben a térségben is, nemcsak Tolnában, vagy Fejérben. Ezen felül a kalocsai kórház ellátási területét is növelhetné a híd. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, három-három és fél év alatt szeretnék megépíteni az átkelőt, aminek költsége negyvenmilliárd forint és a közúti mellett vasúti funkciót is elláthatna.

Május 27-én szerdán a Dunaújvárosi Főiskola S01-es termében előadásokat tartanak az atomenergiáról, amelyre minden érdeklődőt várnak. Délután fél négykor Alexej Szacsik a MULTI D rendszert ismerteti (angol nyelven, tolmáccsal). Fél öttől Hárfás Zsolt, Tények és tévhitek az atomenergiáról címmel tart előadást. Ennek során szó lesz az atomenergetika hazai és nemzetközi jelenéről, illetve jövőjéről, kiemelten Paks 2-ről.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!