Gazdaság

2016.01.06. 18:34

Megújul a KRESZ-vizsga

Kijelenthető, hogy sok változás érkezik négy keréken is. Az egyik legfontosabb ezek közül: csökkenthető lesz a jogosítványhoz kapcsolódó fekete pontok száma, amennyiben utánképzésen vesz részt az ember.

Szabó Szabolcs

A közlekedési szituációk élethűbb megjelenítése érdekében mozgóképes kérdésekkel bővül 2016 januárjától minden kategóriában a KRESZ-vizsga. Az eddig alkalmazott ábrák, grafikák és fényképek mellett megjelenő kisfilmek egy konkrét forgalmi szituációt és nem egy kiragadott pillanatot ábrázolnak majd. A fejlesztéstől azt várják,hogy a vizsgázók a valósághoz közelebb álló megjelenítésben értelmezhessék –ezáltal jobban megértsék – az adott közlekedési helyzetet. Következésképpen jóval felkészültebben kerüljenek ki a forgalomba. A hírek szerint a filmbejátszások legfeljebb tízmásodpercesek, és a kérdés megválaszolására adott egy percen belül akár többször is lejátszhatóak, de a válaszadásra ezeknél a kérdéseknél is csupán egy perc áll rendelkezésre. Nem változik a vizsgán feltett összes kérdés száma, összes pontértéke és a megfelelés ponthatára sem. A tervek szerint január elsejétől 21 helyett már 18 éves kortól lesz lehetőség megszerezni a C-kategóriás jogosítványt. Ez azért fontos, mivel kamionsofőrökből óriási hiány van, márpedig ennek egyik oka éppen a kitolt korhatár. Hiszen amikor a fiatalok kikerülnek az iskolából, három évet ülhetnek otthon várva, hogy végre kamionsofőrök lehessenek. Többnyire azonban munkát vállalnak, vagy elmennek továbbtanulni, és amikor már szerezhetnének jogosítványt, állásuk van, amit csak nagyon kevesen rúgnak fel azért, hogy gyermekkori álmukat megvalósíthassák.

A tanulóautót vezető leendő sofőr még nem az új szabályok szerint vizsgázott KRESZ-ből Fotó: Ady Géza

Egy dunaújvárosi autósiskola rutinos oktatója, Hajdu István szerint a szabályalkotó célja a biztonsági kockázatok csökkentése volt. Ez vonatkozik a zebrán átkelő gyalogosok kiemelt védelmére, valamint számos más módosításra is. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a közlekedésben résztvevőknek egyaránt figyelemmel kell lenniük egymásra. Így a például a gyalogostól is elvárható, hogy körülnéz, mielőtt az átkelőre lép– tette hozzá. Ha már közlekedés: jó hír, hogy az autópálya-matrica díjai nem emelkednek. Így továbbra is 2975 forint a tíznapos és 4780 forint a havi matrica ára a személyautóknak. A tarifák ráadásul nem emelkednek a tehergépjárművek számára sem. A 2016-ra vonatkozó éves, országos és megyei matricákat január 1-jén 00:00 órától lehet megváltani. Nem kell azonban az év eleji dömpingben sietnie annak, akinek 2015-ös országos éves vagy megyei e-matricája van, hiszen ezek január 31-éig érvényesek.

A megyei matricák ára sem változik, azok továbbra is havi 5 ezer forintba kerülnek. Még egy jó hírünk van: a Pentele hidat továbbra is ingyenesen használhatják az autózók. Bár mostanában éppen zuhannak az üzemanyagárak, ha konnektorról tölti az autóját,akkor is van pár jó hírünk. A jelenlegi, kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsi helyett bevezették a környezetkímélő gépkocsi fogalmát, amely elektromos gépkocsit, illetve nulla emissziós,azaz nem légszennyező gépkocsit takar. Környezetkímélőnek minősülő gépkocsik esetében gépjárműadót, cégautóadót és regisztrációs adót sem kell fizetni.

Ha kamionokban utazik, jó ha tudja, hogy az adóalap kiszámolásához szüksége lesz számológépre. Nyergesvontató esetén 2016. január 1-jétől az adó alapja a saját tömeg kétszerese, növelve az általa vontatott félpótkocsi megengedett legnagyobb össztömege és a nyergesvontató saját tömege pozitív különbözetének felével. Jó tudni azt is, hogy a helyi iparűzésiadó-kötelezettséget jövőre útdíj címen már nem csak a belföldi, hanem a külföldi autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díj 7,5 százalékával is lehet csökkenteni. Viszont mérséklődik a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó adókedvezmény, 11 Ft/liter helyett 7 Ft/ liter lesz csak visszaigényelhető. A nemzetközi fuvarozók esetében a 40 eurós napidíjösszegét 2016. január 1-jétől 60 euróra emelték fel. A magasabb összeg juttatásának feltételei nem változtak: gépkocsivezetők és kocsikísérők kaphatják, akkor, ha más költségelszámolásban nem részesülnek. A 60 euró alkalmazása nem kötelező jellegű. Ez a törvény által megszabott maximum, ami adómentesen elszámolható. A munkaadó tehát nem kötelezhető arra, hogy egyik napról a másikra a 40 eurós térítést 60 euróra emelje. Egy 20 munkanapot külföldön dolgozó sofőr számára ez havi 120 ezer forint plusz jövedelmet jelenthet, de nem biztos, hogy ezt minden cég képes lesz januártól rögtön kifizetni.

Végezetül: ha netalántán ön országok közti repülésben utazik, akkor is jó hírünk van, ugyanis a nemzetközi légi-személyszállítást végző szolgáltatók mentesülnek a számlakibocsátási kötelezettség alól. Erre csak akkor lennének kötelesek, ha azt a szolgáltatás igénybevevője kéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!