Gazdaság

2015.06.02. 15:21

Megváltozott munkaképességű embereknek segítettek

Dunaújváros - Egyelőre folytatás lehetősége nélkül zárult le a Szent Angéla Szolgáltató Központ tevékenysége.

Pekarek János

Zárókonferencián vonták le a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiacra való visszasegítésére szolgáló pályázati program tapasztalatait a Dunamenti Regionális Népfőiskolán. A pályázat keretében hozták létre húsz hónappal ezelőtt a Szent Angéla Szolgáltató Központot amely nagy sikereket ért el. Ahogyan dr. Kántor Károlyné projektvezető, a népfőiskola igazgatója megjegyezte: rendkívül pozitív tapasztalatokat szereztek a dunaújvárosi vállalkozók segítőkészségéről.

Pedig a helyzet meglehetősen összetett. A hátteret Hergovits Andrea, a járási hivatal foglalkoztatási osztályának munkatársa vázolta fel. Idén áprilisban 4027 álláskeresőt tartottak nyilván a városban, ez a munkaképes korúak 9,3 százaléka. (A megyei átlag 7,2 százalék.) Közülük 57 százalék semmilyen ellátásban nem részesül, 44 százalékuk pedig legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A leghátrányosabb helyzetben a 45 évnél idősebb, alacsony végzettségű nők vannak. A megváltozott munkaképességűekről nincs friss adat: 2011-ben 80 százalékuk 45 év feletti volt.

A Szent Angéla Szolgáltató Központ zárókonferenciája a Jószoli zenekar koncertjével kezdődött. Jó hangolás volt
Fotó: Zsedrovits Enikő

Kecskés Rózsa, a projekt szakmai vezetője (miközben a kivetítőn a Szent Angéla Szolgáltató Központ statisztikái sorjáztak: 1238 embert kerestek meg, 255-öt sikerült bevonniuk különböző felkészítésekbe, 88 embert közvetítettek ki, 64 ma is dolgozik) egy mesét olvasott fel. Ruth Sanford írását, aki azt próbálta felvázolni, hogyan kell nyitott kézzel szeretni ... Mint a pillangót, amit nem szabad kézzel a világra segíteni a gubóból, mert csak a születéssel járó küzdelem során tudnak szárnyai annyira megerősödni, hogy alkalmasak legyenek a repülésre.

Dr. Kissné Huszár Anikó, az Új Széchenyi Terv keretében létrehozott RÉV (Rehabilitáció, Érték, Változás) rendszerszintű képzési és szolgáltatásfejlesztési modellprogram során kialakított további módszertani és segítő szervezeteket, azok hálózatait, kiadványait, internetes elérési lehetőségeit ismertette. Kiemelte közöttük a dunaújvárosi Szent Angéla Központ sikereit: itt az átlagosnál jóval több embernek segítettek.

A konferencia legérdekesebb része az volt, amikor a programban résztvevők mentorai, az ő foglalkoztatóik, illetve maguk a támogatottak mondták el történetüket. Czuczor Zsolt tanácsadó megemlítette, hogy a város két legnagyobb foglalkoztatójánál nem tudtak kapcsolatokat kiépíteni. Sokszor a megváltozott munkaképességű emberek sem bizonyultak jó partnernek: volt, hogy három liftkezelői állásra 15 embert közvetítettek ki, nyolcan jelentkeztek, de csak ketten mentek vissza. Szabó József és neje viszont nagyon megköszönték a segítséget elhelyezkedésükhöz: a férj (volt lakatos) most karbantartó kertész az Aikawánál, felesége konyhás egy óvodában. A Ferrobeton egyik vezetője, Gallai Attiláné pedig kifejtette a cég filozófiáját: minden ember a megfelelő helyen dolgozzon!

 






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!