Gazdaság

2014.11.04. 21:05

Mestereket képeznek a városi kamaránál

Dunaújváros – Ötvenöt szakember szerezhet mestervizsgát a helyi kamara által szervezett, s a keddi megnyitóval elkezdődött képzés keretében.

Kőhalmi Kálmán

A képzésen résztvevők, valamint a mesterképzések, mestervizsgák megszervezésével, lebonyolításával foglalkozó kamarai munkatársak jelenlétében megtartott megnyitón Hegyiné Tóth Noémi, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkára mondott köszöntőt. Kifejtette, hogy a szigorodó követelményrendszer miatt a közületi és a lakossági megrendelők is egyértelműen előnyben részesítik a mester minősítéssel bíró vállalkozókat. A mester címnek tehát piaci értéke van. A megrendelőnek a minőséget garantálja.

A mestervizsga a szakemberek számára biztosítja a szakmai fejlődést, a karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és a vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását.

Az előbbiekben megfogalmazott előnyök is kiemelt fontosságúak a nemzetgazdaság és a kamarák számára is, azonban egy közeli határidő halaszthatatlanná tette, hogy mesterképzések induljanak országszerte. A szakképzési törvény rendelkezései szerint 2015. szeptember 1-jétől gyakorlati képzést folytató szervezetnél a tanulók gyakorlati oktatója csakis olyan személy lehet, aki mestervizsgával rendelkezik. Ahhoz, hogy ennek a feltételnek a gyakorlati képzőhelyek meg tudjanak felelni, uniós finanszírozási forrást biztosítva indult el a TÁMOP 2.3.4. „Dolgozva tanulj" projekt, amelynek egyik alprojektje a mestervizsgák kedvezményes megszerzését támogatja. Dunaújvárosban ennek keretében ötvenöt szakember teheti le kedvezményesen a mestervizsgát, és a költségek nyolcvan százalékát fedezi a program.

Öt szakmában indulnak a képzések: gépi forgácsoló, villanyszerelő, szakács, felszolgáló és cukrász. A képzés idén az általános ismeretek oktatásával indul: pedagógiai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, jogi tudnivalók átadása történik ebben az időszakban. Jövőre már az egyes szakmákhoz kötődő ismeretek bővítése, elmélyítése történik.

A megnyitó beszédet követően Hegyiné Tóth Noémi bemutatta a kapcsolódó kamarai feladatokat ellátó munkatársakat: Igari Erika területi tanácsadót, Rapatyi Anna adminisztrátort és Bedák Eszter mestervizsga szervezőt.

A megnyitó esemény ezután a gyakorlati tudnivalók megbeszélésével, adategyeztetéssel, a szerződések aláírásával folytatódott. Ezzel Dunaújvárosban az első mesterképzés indult el. Ez mérföldkőnek nevezhető a városi képzések történetében.

A magyar nemzetgazdaság fontos stratégiai érdeke a minőségi szakképzés, felnőttképzés, az erre épülő mesterképzés. A kormánnyal még az előző ciklus elején kötött stratégiai megállapodás alapján ezek a gazdaság szereplőit képviselő kamarák kompetenciájába tartoznak, a kamarák kiemelt feladatként kezelik. A most indult képzés a Dunaújvárosban országos viszonylatban is magas színvonalú, számos rangos verseny dobogós helyezéseit begyűjtő szakképzés további erősödését hozhatja. A mestercímet megszerzett szakemberek a szakmát tanuló fiatalokkal az eddiginél is magasabb színvonalon tudnak majd foglalkozni a megszerzett korszerű szakmai tudás és a pedagógiai ismeretek birtokában. És ez a helyi gazdaság szereplőinek is elsőrendű érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!