Gazdaság

2017.06.13. 18:15

Mezőgazdaság a szárazságban... - Most már úgy néz ki, hogy esne is errefelé az eső, már késő lenne!

DUNAÚJVÁROS Kóros és káros csapadékhiány veszélyezteti a termést a környék mezőgazdasági tábláin mostanában.

Pekarek János

- Úgy állunk, hogy most nincs bennem semmi optimizmus! - válaszolta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője arra a kérdésünkre, hogy milyen a helyzet jelenleg a határban.

Mint említette: hetek óta egyetlen csepp eső sem esett a környéken, Adonytól Dunaföldvárig. Egészen pontosan szólva: az utolsó nagyobb, szinte felhőszakadásszerű esők május elején voltak errefelé - azóta mindösszesen 4 (négy!) milliméternyi csapadék hullott...

Márkli János az ország nyugati felében dolgozó gazdákra irigykedve hallgatta a minap is az időjárásjelentést, ami szerint Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megyéket komoly esők érték, és ez a helyzet a békési, hajdúsági földekkel is. Ám az ország közepe teljesen kimaradt ezekből a záporokból.

Most már úgy néz ki, hogy esne is errefelé az eső, már késő lenne!

Egy adonyi kukoricatáblánál készült a kép, ami mindent elárul... Fotó: Zsedrovits Enikő

A búzák száradnak el, kényszeréretté válnak. A repcével is ugyanez a helyzet: bár sok a mag, de azok a szokásosnál lényegesen kisebbek a csapadékhiány miatt. Mindez majd a termésátlagokon is meglátszik. A Pentele Zrt. ügyvezetője éppen a napokban készített egy friss termésbecslést, és ebben, mint mondja, nagyon visszafogottan nyilatkozott a kilátásokról. Jó közepes termés volt várható még a tavasszal, de mostanra már a közepes eredményeknek is nagyon tudnának örülni errefelé...

Ráadásul ezt a helyzetet a jelek szerint a felvásárlási árak nem követik! Az árpa tonnája 35-36 ezer forint, a búzáé is 40-45 ezer tonnánként: mintha továbbra is jó termés lenne várható!

A csapadékhiánnyal szemben már csak egyetlen eszközük van a gazdáknak: kultivátoroznak, azaz csökkentik a talaj vízveszteségeit, ám ez is nehezen megy a kőkemény talaj miatt. Növénytermesztési módszerekkel viszont már nem lehet beavatkozni a folyamatokba. Úgy néz ki, előrehozott aratás lesz!

A közgazdaságtan produkált már jó néhány meglepetést az utóbbi évtizedekben, sőt években: bekövetkezett már a stagfláció esete is, amikor a stagnálás és az infláció egyszerre jelentkezett, holott a hozzáértők sokáig határozottan állították, hogy ez nem lehetséges.

Lehet, hogy most a mezőgazdaságban, pontosabban: a mezőgazdasági áraknál is valamilyen új jelenség szemtanúi vagyunk: csökkennek a terméskilátások, a felvásárlási árak azonban nem látszanak jelentősebben mozdulni, ahogyan ilyenkor az egyszerű logika diktálná számunkra.

A jelenség megfejtésére természetesen nem vállalkozunk. Jóslásra igen: sok lesz a vesztes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!