Gazdaság

2014.12.17. 18:30

Mezőgazdaság: télre várva

Dunaújváros - Kis szerencsével karácsonyra befejezhetik az idei munkát a földeken a mezőgazdászok felénk is.

Pekarek János

- Szépen haladunk az őszi mélyszántással, bár a szerdai napot ki kellett hagynunk, mint már annyiszor, most is az eső miatt! - válaszolta Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője a határ állapotát firtató kérdésünkre. Már csak mintegy százharminc hektárnyi felszántatlan földünk van. Ha a héten még megengedné az idő, hogy szántsunk, akkor valóban befejezhetnénk a munkát erre az évre, méghozzá azzal a megnyugtató tudattal, hogy rendben van a határ!

Márkli hozzátette: nem minden környékbeli volt olyan szerencsés, mint ők. Még szerdán is fogadtak be kukoricát a Pantele Zrt. szárítójába, de ezzel együtt is van még lábon álló kukorica a vidéken. Márpedig kombájnnal már nagyon nehéz rámenni a földekre, és hamarosan leállnak a szárító üzemek is, nem lesz hova vinni a magas nedvességtartalmú termést.

Ami a telet illeti: Márkli szerint a talaj is tele van nedvességgel a nyári, őszi esők miatt., amik még a napokban is folytatódtak. Ennek a talajnak, mondta a szakember, most már igazán nem hiányzik semmilyen csapadék, még a hó sem. Emiatt száraz hidegről ábrándoznak, bár, ha választani lehetne, akkor mégis inkább a hóra szavaznának a mezőgazdászok, mondta, mivel az lassanként olvad el, és a már kikelt vetéseket is védené a hidegtől.

De természetesen nem olyan egyszerűek a dolgok, hogy csak egyfélét kívánnának a növénytermesztők! Hiszen már elég régen volt kemény tél, erős fagyokkal, aminek következtében eléggé elszaporodtak a határban a rovarkártevők, rágcsálók: könnyen ki tudtak telelni. Emiatt idén is meggyűlt a szakemberek baja a védekezéssel. A 15-20 fokos hideg ezen segítene valamit...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!