Gazdaság

2017.06.30. 17:30

Jelentős forrásokhoz jut a dunaújvárosi térség több települése is

Újabb 3,5 milliárdnyi TOP forrás elosztásáról született döntés: 22 település 26 pályázatára nyert támogatást.

Gallai Péter

Fejér megye összesen 64,3 milliárd forintban részesül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból. Fehérvár 18,6 milliárd, Dunaújváros 9,6 milliárd forintot használhat föl, a megye további 106 települése pedig összesen 36 milliárd forintban részesül. Ez utóbbi keret fölosztásában döntő szerep jut a megyei közgyűlésnek. A megyei keretből péntekig 18 milliárd forintról született döntés, pénteken reggel pedig újabb 3,5 milliárdnyi TOP forrás esetében hirdettek nyerteseket - számoltak be a megyeházán tartott pénteki sajtótájékoztatón. A korábban odaítélt 18 milliárd forintból 16 milliárd esetében már a támogatási szerződést is megkötötték az önkormányzatokkal. Ezek a települések innentől akár azonnal le is hívhatják a támogatás teljes összegét - mondta el Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke. Alap és Káloz helyi piacra nyert pénzt. Sárbogárd nagy nyertese ennek a körnek: 382 millió támogatásban részesül. Cece kerékpárútra kap támogatást, épületenergetikai beruházásra Lepsény, közcélú energia szolgáltatásra Lajoskomárom, szociális alapszolgáltatásra Baracs - sorolta a tájékoztatón Varga Gábor országgyűlési képviselő a körzetében található településeket. A honatya elmondta, hogy több polgármester is jelezte: a támogatási szerződés aláírását követően az elnyert összeg teljes egészében megérkezett a településre. Pázmánd és Bicske a TOP forrrásból kerékpárutat építhet, Tabajd és Lovasberény épületenergetikai beruházást végezhet, az orvosi rendelőt fejleszthetik Mányon, Gánton és Csákváron. A városrehabilitációs pályázaton Bicske volt sikeres - ezt már Tessely Zoltán országgyűlési képviselő mondta el. Törő Gábor körzetében, mint arról a honatya beszámolt, Pusztavám nyert 30 milliót a nemzetiségi óvodára, Nagyveleg - ugyancsak az óvodára - 50 milliót, Mór a városközpontra kap pénzt ebben a körben, továbbá - Csórhoz és Fehérvárcsurgóhoz hasonlóan - épületenergetikai beruházásra. Pusztavám és Csákberény pedig az orvosi rendelőt újíthatja fel a most megítélt támogatás révén. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő nem tudott jelen lenni a tájékoztatón, de - amint azt Molnár Krisztián elmondta - az ő körzetéből is több település részesült támogatásban. A megyei közgyűlés TOP keretéből mintegy 10 milliárd felosztásáról még nem született határozat, a nyár folyamán azonban újabb döntésekről fognak beszámolni - ígérte az elnök, aki szerint az idei év végére a teljes TOP keretet lekötik.

A sajtótájékoztató után telefonon értük el dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőt, aki Dunaújváros térségének fejlesztési irányelveiről is beszélt. - Örömmel jelenthetem be, hogy a választókerületemben található települések közül Ercsi 150 millió, Adony két tételben 40 és plusz 104 millió, valamint Kulcs 189 millió forint pályázati támogatásban részesül. E számok mögött nagyon tudatos és a valós fejlesztési tervekre reagáló munka van. Bízom abban, hogy ezen megítélt összegek is segítik majd az említett települések jövőbeni boldogulását. Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a pályázati keretek még nem zárultak le, így további összefogott munkára, egyeztetésre is szükség lesz, hogy a rendelkezésre álló pályázati pénzeket lehívjuk. Ezért dolgozunk együtt a térség polgármestereivel - fogalmazott Galambos Dénes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!