Milliónyi doboz - Az italos karton negyedét gyűjtötték vissza

2015. február 01., 17:55 szerző: B. Kiss László
komment
Tavaly 23 százalékra nőtt az italos kartondobozok szelektív gyűjtési aránya Magyarországon, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (Iksz) szerint.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A szervezet adatai értelmében a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított tejes, illetve gyümölcsleves dobozok mennyisége elérte a 2700 tonnát, ami 120 tonnával több, mint egy évvel korábban.

Az Iksz friss közleménye szerint szerint tavaly 420 millió darab italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon. A magyarországi háztartások átlagosan évi 120 dobozt használtak el, vagyis minden harmadik napon a szemétgyűjtőbe dobtak egyet. Ezeknek azonban még mindig csak 23 százaléka, 28 darab került a szelektív gyűjtőkbe, lehetővé téve ezzel újrahasznosításukat.

A szelektív gyűjtés népszerűsítése nevelési feladat (Fotó: A szerző)

Az Iksz tízéves fennállása alatt Magyarországon mintegy 16 ezer 500 tonna italos karton került a szelektív hulladékgyűjtőkbe, amely számításaik szerint 3 milliárd forint gazdasági értéket hozott létre, figyelembe véve a megtakarított hulladéklerakási díj, a szolgáltatók által igényelhető támogatás, a kinyert papír és a megmentett fák értékét – mutatott rá közleményében az egyesülés.

Az italos kartondobozok szelektív gyűjtési arányát a folyamatos környezeti nevelési programok megvalósítása mellett a szelektív gyűjtés infrastruktúrájának egységesítésével lehet tovább növelni, érdemben közelíteni a 44 százalékos uniós átlaghoz – idézi a közlemény Baka Évát, az Iksz ügyvezető igazgatóját.

Jelenleg településenként különbözik a száz százalékban újrahasznosítható csomagolóanyag gyűjtésének módja. Az italos kartonok szelektív gyűjtésének egyik gátja az Iksz tapasztalatai szerint, hogy a lakosság nem tudja, melyik szelektív gyűjtőedénybe kell dobnia az italos kartondobozokat.

Az Iksz az italos kartonok és a műanyag szelektív hulladék egybegyűjtését javasolja, mert a hulladékok válogatása során a műanyagból jelentősen könnyebb és gazdaságosabb különválogatni az italos kartondobozokat, mint például a papírból.

B. Kiss László

2015. február 01., 17:55 szerző: B. Kiss László

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...