Gazdaság

2017.02.06. 19:25

Mostanában már legalább két permetezésre van szükség a károkozók ellenében

Az éghajlatváltozás, a felmelegedés kedvez a gabonát támadó fuzáriumgombáknak. Drága és veszélyes...

Az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés következtében hazánkban is terjedni látszik a fuzáriumgombák fertőzése. E penészgombák olyan mykotoxinokat termelnek, amelyek egyaránt veszélyesek a haszonnövényeket fogyasztó emberekre és állatokra is. Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az utóbbi években sok helyen felhagytak a szintetikus gombaölőszerek használatával.

A fuzáriumok leggyakrabban a gabonákat és a kukoricát fertőzik meg, a szántóföldeken szaporodnak. Az általuk termelt toxinok közömbösítésére jelenleg nem ismert hatékony módszer. A védekezésre a legjobb, ha magát a gombát támadják. Ez a gombabetegség különböző mértékben ugyan, de a világ valamennyi búzatermő területén fellelhető.

Egy rakomány gabona - Sokkal többet kell majd permetezni
Fotó: Ady Géza

Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. ügyvezetője lapunknak azt mondta: a termelők is tapasztalják a gombabetegségek szaporodását a mi földrajzi viszonyaink között is. A globális felmelegedés elősegíti a gombabetegségek terjedését. A meleg, párás környezet mindenképpen kedvez a fuzáriumnak. Az olyan csapadékos években, mint amilyen például a tavalyi volt, a korábbinál sokkal több gombaölőszert kell használni.

Az ügyvezető hozzátette: öt-tíz évvel ezelőtt még egy-két gombaölőszeres kezelés elég volt a gabonaföldeken. Most már minimum két, de inkább három permetezéssel kell számolniuk a gazdáknak, és ez jelentősen megnöveli a gabonafélék fajlagos előállítási költségét is. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a fuzárium nem csak a szántóföldön, de a raktárakban is megtámadhatja a gabonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!