Gazdaság

2017.07.10. 11:37

Fiatalok költöznének a munkáért

Rengeteg fiatal költözne azért, hogy pénzt keressen, ennek ellenére csökken a diákmunkások száma.

A fiatalok körében a 15–19 évesek több mint negyede (25,8 százalék), míg a 20–24 évesek majdnem fele (46,5 százalék) hajlandó lenne elköltözni jelenlegi lakhelyéről annak érdekében, hogy munkát kapjon – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 15 és 34 év közöttiek munkaerőpiaci helyzetét vizsgáló legfrissebb felméréséből.

Az ország határain belül maradva, nyaranta egyre népszerűbb a diákmunka, csak az iskolaszövetkezeteken keresztül 130-140 ezren vállalnak így munkát évente. Tavaly például az egyetemi hallgatóknak majdnem fele dolgozott nyáron – legalábbis Simon Balázs, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára szerint, aki az M1 televízióban arról beszélt: a 2008-as válság idején az egyetemisták egyötöde sem dolgozott, tavaly már majdnem 50 százalékuk munkába állt. Idén már a diákmunka területén is érződik a munkaerőhiány, ami Simon szerint arra vezethető vissza, hogy már csak 290 ezer hallgató jár egyetemre, főiskolára. - írta a vg.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!