Gazdaság

2017.04.02. 17:50

Stabil beszállítóvá válni

Budapest - Az MVAE által szervezett csütörtöki szimpózium témája a gépjárműipar volt. A rendezvényen a tagvállalatok, a hazai gépjárműipar meghatározó szereplői, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint felsőoktatási intézmények képviselői vettek részt.

Várkonyi Zsolt

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) célja, hogy a hazai acélipar fejlődését támogassa a társszervezetekkel és a kormányzati szervekkel szorosan együttműködve, elősegítse a tagvállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységét és erősítse a nemzetközi iparági kapcsolatokat.

A szimpózium a gépjárműiparra helyezte a hangsúlyt, kiemelve a magyar, az európai és a globális acélipari tendenciákat, kihívásokat és az iparági kapcsolódási pontokat. A magyarországi acélgyártók már jelenleg is járműipari beszállítók, és kiváló minőségű termékeket biztosítanak a kül- és belföldi megrendelők számára egyaránt. A két iparág együttműködése mentén azonban az MVAE az acélgyártás további minőségi és mennyiségi fejlődésére számít a következő időszakban.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés, amelynek az ISD Dunaferr is tagja, elkötelezett abban, hogy az egymásra utalt ágazatok, az acél- és a gépjárműipar kooperációját támogassa
Fotó: www.techmonitor.hu

Az eseményen elhangzott: a gépjárműipari felhasználók és a tagvállalatok együttműködéséhez szükséges, hogy a hazai acélgyártók megfeleljenek a gépjárműipar kereskedelmi és minőségi előírásainak és igényeinek, valamint az Európai Unió környezetvédelmi követelményeinek. A legtöbb hazai acélfelhasználó vásárol hazai acélterméket, a multinacionális járműipari cégeknek azonban hosszú távú beszállítói szerződéseik vannak. A jármű- és gépiparban olyan acélminőségeket és acéltermékeket használnak fel, amelyeknek meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek A hazai magas minőséget előállító acélgyártás egyik fejlesztési iránya ezért a nemesacélgyártás lehet, amely egyik oldalról képessé teszi a hazai vállalatokat a hosszú távú járműipari beszállítói státusz elnyerésére. A beszállítói láncba való bekerülést elősegítheti az a folyamat is, amely szerint a hazánkban működő multinacionális cégekkel kötött kormányzati stratégiai megállapodásokban szerepel a hazai beszállítói volumen növelése. Ehhez azonban fejleszteni kell, amelyhez rendelkezésre áll már az a kormányzati cselekvési program és akarat, amely megadja ennek a keretrendszerét, megteremtve ezzel az ágazat hosszú távú növekedésének lehetőségét. A hazai acéliparra nemzetgazdasági szempontból is szükség van, hiszen jelentős hatása van az adott térség gazdasági, társadalmi és szociális működésére. Éppen ezért az MVAE elkötelezett, hogy az egymásra utalt ágazatok, az acél- és a feldolgozóipar, benne a gépjárműipar kooperációját támogassa és a jogszabályalkotók bevonását elősegítse.

Dr. Móger Róbert, az MVAE igazgatója elmondta: a jövőben aktív kezdeményező szerepet kívánnak folytatni a szakmai koordináció területén a tagvállalataikat érintő kereskedelmi, energetikai, környezetvédelmi kérdésekben. Ezekben a szektorokban arra törekszenek, hogy az EU által biztosított mozgásteret a lehető legnagyobb mértékben kitágítsák.

További részletek a témában:

A magyar gazdaság motorja lehet a Dunaferrt is magában foglaló korszerű acélipar

Az acélipari szimpózium dunaújvárosi jelentősége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!