Gazdaság

2016.10.13. 18:20

Egyszerre kellene betakarítani a kukoricát, elvetni a búzát és az árpát

Dunaújváros - Nagyon nehéz helyzetben találta az ősz a mezőgazdászokat. A város környékén jelentősen elmaradtak a munkákkal.

Pekarek János

Nem véletlen volt a csönd mostanában a mezőgazdasági munkák körül! - mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője csütörtökön. Megjegyezte: az időjárás, ahogyan már annyiszor, most is nagyon kibabrált a gazdálkodókkal.

Hiszen ez az az időszak, amikor a kukorica betakarítása mellett már alaposan benne kellene járni az őszi növények vetésében - ezzel szemben jelentősen el vannak maradva még a vetéshez szükséges talaj előkészítési munkálatokkal is.

Az ok: az eső!

Csütörtöki beszélgetésünk idején küldött ki Márkli János egy gépet a földekre, hogy talán képes megdolgozni egy kicsit a talajt a majdnem egyhetes, szinte megszakítatlan esőzések után. A végletesen át- és fölázott földeken nagyon nehéz elkészíteni a magágyat, s ez jelentősen rontja a vetésnek a minőségét is. Hiába, hogy most vásároltak egy vadonatúj, forgóboronás vetőgépet, ami kitűnően működik - csak éppen alig van alkalma erre...

Eddig 45 hektár őszi árpát vetettek el: ebből a növényből még legalább 50 hektárt kellene nagyon gyorsan a földbe juttatni. Ugyanakkor hátra van még a 300 hektáros vetésterületű búza, amiből semmit nem sikerült még elvetni, és éppen ebben az időben kellene betakarítani a földekről a kukoricát is.

A hagyományok,a tapasztalatok és a tudomány egyaránt azt mutatja, hogy a búza vetéséhez optimális idő október 25-ig tart - és ez gyakorlatilag már csak szűk másfél hetet jelent.

Tulajdonképpen eddig alig egy-két napot tudtak a soronlévő munkákkal foglalkozni: többet nem engedett az időjárás. Múlt pénteken állt el az eső, legközelebb szombat délután tudtak rámenni a táblákra, akkor vetettek-arattak egy kicsit, meg vasárnap egész nap - és hétfőn újrakezdődött az esőzés.

Talán most beválik a meteorológusok ígérete, és pénteken, szombaton, vasárnap megint száraz lesz az időjárás, szikkad a föld a napsütéstől, ami azonban megint csak átmenetinek ígérkezik, hiszen a jövő hétre ismét borús, esős időt jósolnak a szakemberek, ami egyáltalán nem hiányzik.

Ugyanakkor egy másik gond is nagy súllyal nehezedik a mezőgazdászokra. A betakarítandó kukoricának kellene a magtárakban, itt, a város környékéről legalább ötezer tonnára számítanak, ennyit kell elhelyezni - azonban eddig csak kétezer tonna számára sikerült helyet felszabadítani. A raktárakban van még ötezer tonna búza és kétezer tonna árpa, amit nem sikerült eladni.

Mégpedig leginkább azért nem, mert e terményekből az egész világon rekordmennyiségek teremtek, ami nem csak az árakat vitte le nagyon, de az érdeklődést is: ha mindenhol sok van, akkor kevesen akarnak vásárolni. Még a nyomott árak ellenére is...

Ugyanakkor a költségek csak nőnek, s egyre nehezebb kigazdálkodni azokat.

Lám, a jó eredmény is járhat rossz következményekkel. Természetesen rendszerint akkor, amikor nem kéne...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!