Nincs már több haladék

2017. március 08., 19:40 szerző: Dunaújvárosi Hírlap
komment
A korlátolt felelősségű társaságoknak (kft.-k) a törzstőkéjüket (jegyzett tőkéjüket) legkésőbb 2017. március 15-éig 500 ezer forintról 3 millió forintra fel kell emelniük.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ekkor ugyanis lejár a már egy évvel meghosszabbított határidő is, amely szerint a kft.-knek a jegyzett tőkéjükkel meg kell felelni a 2014-ben hatályba lépett új magyar Polgári Törvénykönyv előírásainak.

A vállalkozásoknak több választási lehetőségük van: dönthetnek tagi befizetés vagy apport mellett, de törzstőkén felüli vagyonból is megoldható az emelés, ha a társaság rendelkezik e célra fordítható vagyonnal. Határozhatnak úgy is, hogy a társasági formát változtatják meg, de dönthetnek egyesülés vagy megszüntetés mellett is.

A kft.-knek március 15-éig tőkeemelést kell végrehajtaniuk

Ha a vállalkozások a fenti határidőig nem készülnek el a szükséges változásokkal, életbe léphetnek a törvényben foglalt szankciók, amelyeknek első lépéseként a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezhet a társasággal szemben a törvényes működés helyreállítása érdekében.

A magasabb tőkekövetelmény nyilván nagyobb teher a vállalkozásoknak, de várhatóan azt eredményezi, hogy a tulajdonosok nagyobb súllyal vállalnak felelősséget cégeik jogszerű működéséért és fizetési fegyeleméért. Egyrészt számon kérhetővé válik a fizetési késedelembe kerülő társaság, másrészt minden bizonnyal kevesebb olyan társaság alakul, amely korábban a jogi kiskapuk kijátszására jött létre. A jelek szerint több tízezer cég csak az utolsó pillanatban hajtja végre a tőkeemelést, a kisebb vagy passzívabb cégek tulajdonosai közül valószínűleg sokan választják a megszüntetést.

Az alábbiakat kell tenni tőkeemelés esetén:

Módosítani kell az alapító okiratot 2017. 03. 15-ig; ez alapján változásbejegyzési kérelmet kell előterjeszteni a cégbíróságnál ügyvéd igénybevételével 2017. 04. 14-ig;

amennyiben a cégbíróság a változásbejegyzési kérelem tárgyában 15 munkanapon belül nem dönt, akkor az ezt követő három munkanapon belül a rögzített adatok "automatikusan" bejegyződnek.

a törzstőke-emelést a cégjegyzékbe való bejegyzés időpontjával kell könyvelni. A tőkeemelési kötelezettség alól kivételt képeznek a végelszámolás, illetve felszámolás, valamint a kényszertörlés alatt álló kft.-k.

 

Dunaújvárosi Hírlap

2017. március 08., 19:40 szerző: Dunaújvárosi Hírlap

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...