Gazdaság

2017.06.26. 17:50

Jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon

Jelentősen növekszik a megújuló energiaforrásokkal termelt villamos energia mennyisége a felmérések szerint.

Pekarek János

Két és félszeresére növekedhet Magyarországon a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés.

Feldolgozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az év végén rekord mennyiségben beérkező, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet. Ennek következtében a jövőben nagymértékben nőhet a naperőművel termelt villamos energia mennyisége.

A KÁT rendszer a megújuló energiaforrásból, például napenergiából történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze. A KÁT támogatásra irányuló kérelmeket 2016. december 31-ig lehetett benyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. 2016 végén mintegy 2428 kérelmet nyújtottak be.

A kérelmek nagy része 0,5 MW alatti napelemes erőmű támogatására irányul, de jelentős a 0,5 MW feletti napelemes erőművek szerepe is. Az elkövetkező egy évben tehát jelentősen növekedhet a naperőművek száma Magyarországon, ezáltal a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés is.

A megújuló energiaforrásból előállított, kötelező átvételi támogatásban részesülő villamos energia erőművek beépített kapacitása 2015-ben 837 MW volt. Ha minden támogatási kérelemhez tervezett erőmű megvalósul, akkor a hazai napelemes kapacitás - a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva - mintegy 2100 MW-ra nőne 2018 végéig. Csak viszonyításként: ez összességében meghaladja a paksi atomerőmű teljesítményét.

A napelemes erőművek ilyen mértékű és gyorsaságú növekedése óriási kihívás elé állítja a villamos elosztó hálózatot üzemeltető cégeket, hiszen nagyszámú csatlakozási igényt kell elbírálni, majd kivitelezni, és felkészülni a naperőművek időjárásfüggő működése okozta kihívásokra. Mindezek kapcsán a közeljövőben jelentős elosztóhálózati fejlesztéseket kell majd végezni.

A klímavédelem, a felhasznált energiaforrások diverzifikálása, az energiahatékonyság növelése, az energiaimport-függőség csökkentése, valamint a helyi gazdaságfejlesztési hatások kiaknázása érdekében hazánk támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását.

A megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze a KÁT, amelyben a villamos energia a piaci árnál magasabb, jogszabályban meghatározott átvételi áron értékesíthető. Jogszabályi változások miatt a 2016. december 31-ét követően benyújtott kérelemre új KÁT támogatási jogosultság már nem állapítható meg. 2017. január 1-jétől a KÁT-ot a Megújuló Támogatási Rendszer (METÁR) váltotta fel.

Magyarországon átlagosan évi 1050-1200 óra üzemidővel számolhatunk a naperőműveknél, ami egy 0,5 MW-os erőmű esetén 525-600 MWh éves előállított villamos energiát jelent. Ez körülbelül 250 háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezi 2015-ben a naperőművek összesen 10,5 GWh mennyiségű villamos energiát értékesítettek, ami 2014-hez képest 54,5 százalékos növekedést jelent. A napelem-üzemeltetők részére 2015-ben 340 millió forintot fizettek ki. MEKH

Máig élő legenda, bár bizonyítható eredetű mondat, hogy amikor megkérdezték Sir Edmund Hillaryt, az ausztrál sportembert, aki Tenzing Norgay serpa társaságában először megmászta a Csomolungmát, vagyis a Mount Everestet, a Föld legmagasabb csúcsát: miért vágott neki, akkor Hillary mindössze annyit mondott:

- Azért, mert ott volt.

Frappáns válasz.

Ugyanilyen kézenfekvő a válasz arra az esetleges kérdésre, hogy miért építsünk naperőműveket: azért, mert a Nap mindenképpen elküldi energiáját hozzánk.

Nem kihasználni bizony butaság lenne.

Jól kihasználni persze jó körülményekre van szükség: jó fölszerelésekre, értelmes felhasználókra és jó szabályozásokra is.

Mint a mellékelt írásban is olvasható, egy 0,5 MW-os erőművel egy év alatt 250 háztartás villamos energia szükségletét fedezhetjük.

Van még kérdés? PJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!