Gazdaság

2017.06.01. 18:00

Az ország legnagyobb, kétnapos agrárexpójának adott otthont Mezőfalva

MEZŐFALVA Az ország legnagyobb interaktív mezőgazdasági gép és technológia bemutatóját tartották Mezőfalva határában szerdán és csütörtökön: látványos és szakmailag nívós volt az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow.

B. Kiss László

Világszínvonalú gép és agrártechnológiai bemutatón a gépek mellett a legújabb nemesítési, kutatási eredményekkel is megismerkedhettek a látogatók. A több mint 120 kiállító, közel 1,3 milliárd forint értékű géppel, termékkel vonult fel.

A hivatalos megnyitóban Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős alelnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédeikben kiemelték a magyar agrárium helyzetének pozitív jövőképét, a mezőgazdaság nemzeti össztermékhez hozzáadott teljesítményét, valamint a magyar agrárgazdaság Európához és a világgazdasághoz való felzárkózó képességét. Mindezekhez elengedhetetlen az innováció, a fejlődés akarata, a gazdák és a gazdaság irányítóinak összehangolt munkája, amelyhez kiváló segítség a mostani és a hasonló bemutatók. Az eseményen részt vett a térség két kormánypárti országgyűlési képviselője, dr. Galambos Dénes és Varga Gábor is.

Ugarból termőterület - a föld megmunkálásának látványos eredményeit is láthatták az érdeklődők a bemutatón Fotók: Horváth László

- Földművessé csak az válik, aki tiszteli a természetet, és mindent megad a földnek - hangsúlyozta Zászlós Tibor, a házigazda Mezőfalvai Zrt. igazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke.

Varga Gábor országgyűlési képviselő kérdésünkre válaszolva kiemelte:

- A magyar mezőgazdaságnak csak úgy van esélye Európában és a világpiacon, ha az agráriumot fejleszti. Ehhez megvan a magyar gazdák igénye és tehetsége.

Zászlós Tibor (b) házigazdaként köszöntötte a rendezvény résztvevőit, vendégeit, a szakmabelieket

Feth Róbert, a mezőfalvi gazdakör vezetője és társa a fajtanemesítés iránt érdeklődik

Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke elmondta, hogy 2010 óta csupán két olyan év volt, amikor a magyar agrárium nem tudott jelentősen hozzájárulni a GDP növeléséhez. A magyar mezőgazdaság kibocsátása hat éve töretlenül növekszik, exportteljesítménye meghaladja az évi 8 milliárd eurót, az általa realizált külkereskedelmi pozitívum pedig 3 milliárdra rúg. Az agrárium hat év alatt közel 40 százalékkal növelte a kivitelét, az ágazatban foglalkoztatott 217 ezer fő 25 százalékkal több, mint volt 2010-ben. A hazai mezőgazdaság jövedelmezősége 42 százalékkal nőtt, bár ez természetesen az agrárium nem minden szegmensére igaz - tette hozzá Font Sándor, aki emlékeztetett arra, hogy tavaly a madárinfluenza miatt rengeteg szárnyast kellett leölni. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy egy éven belül, az idén októberre sikerül reprodukálni az állományt. Font Sándor beszélt arról is, hogy amíg a kormányzat 2010-ben 51 milliárd - nem uniós forrásból származó - forinttal támogatta a mezőgazdaságon belül a nehéz helyzetben levő ágazatokat, addig idén ez az összeg 95 milliárdot, jövőre pedig 99 milliárdot tesz ki. A parlament mezőgazdasági bizottságának vezetője szólt arról is, hogy fontos lenne a mezőgazdaság az időjárásnak való kitettségét csökkenteni, például a vízgazdálkodásunk megreformálásával. Ez ugyan már a következő kormányzati ciklusra marad, ugyanakkor jó hír, hogy az egész országot lefedő, a jégverés okozta károk megelőzésére szolgáló rendszer hamarosan megkezdi működését - mondta Font Sándor.

A földműveléssel foglalkozók látogattak ki a kétnapos országos rendezvényre

Az I. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow szerdán és csütörtökön ingyenesen kínált rendkívül nagyszabású szakkiállítást a nagyüzemek, valamint a kisüzemek, családi gazdaságok számára, bemutatva a legújabb mezőgazdasági gépeket, vetőmagokat valamint technológiai újításokat.

KORSZERŰ TECHNIKAI HÁTTÉR LEGYEN

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő az agrárbemutatón lapunk kérdésére elmondta:

- A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara első szántóföldi napok keretében tartott agrárgép-bemutatója azért is kiemelkedő a térségünkben, hiszen tájegységileg a Mezőföldön gazdálkodó Mezőfalvai Zrt. gazdálkodási területén tartották.

Ugyanakkor a választókerületünk szempontjából is fontos a mezőgazdasági tevékenység, mert ennek mintegy fele olyan mezőgazdasági termelők által reprezentált terület - mint Perkáta, Adony, Iváncsa vagy Ercsi térsége -, amelyeknél a szántóföldi növénytermesztés és az állattenyésztés meghatározó. Forrás oldaláról a Vidékfejlesztési Program keretében pályázhatnak folyamatosan a gazdák mind az állattartás, mind a növénytermesztés, mind a kertészeti kultúrák vonatkozásában is, erre Kiss Miklós államtitkár fel is hívta a figyelmet. Ugyanakkor van egy másik forrásunk is az úgynevezett Leader Program, amely a kisebb települések, közösségek által megvalósítható fejlesztéseket is támogatja.

Ezek is azt szolgálják, hogy az agrárnépesség korszerű technikai háttérrel rendelkezzen, ennek megismerésére kiváló alkalom volt ez az agrárbemutató.

Várkonyi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!