Gazdaság

2017.07.04. 17:10

Őszi káposztarepcéből rekordtermést arattak

Javában tart a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája, a betakarítás: néhol óriási meglepetésekkel!

Pekarek János

Befejezték az őszi árpa aratását a város környékén a Pentele Mezőgazdasági Zrt. dolgozói, mégpedig meglepő eredménnyel: rekordtermést sikerült betakarítaniuk, hektáronként 7,24 tonnát vágtak le az őszi vetésű növényből! Többet, mint amennyit tavaly elértek.

Márkli János, a zrt. ügyvezető igazgatója azt mondta: már korábban is látszott, hogy az árpa vészelte át legjobban a május eleje óta tartó szárazságot, ám így is meglepetés volt számukra a kiváló eredmény. Arra azonban nem számítanak, hogy más vetéseikből is megismételhetik ezt a rekordot.

Most a káposztarepce betakarításánál tartanak, és már látszik, hogy ez a növény sokkal apróbb szemeket termett idén, mint a korábbi években: egyértelműen az aszály miatt. A szemek ráadásul könnyen kiperegnek: már csak ezért is minél gyorsabban kell befejezni a repcearatást. Hétfőn egy tizenöt hektáros repcetáblával végeztek, kedden egy ötvenhektáros vetésben járt a cég két saját kombájnja.

Eddig 3,2 tonnás hektáronkénti termésátlagot értek el a repcével: ez nem éri el a tavalyi szintet. Az igazán kellemetlen meglepetés azonban majd a búza aratásánál következhet, mondta az ügyvezető, aki szerint egyértelműen a kenyérgabonának jött a legrosszabbul az esőhiány, sok kalászba szorult szemet találhatnak majd az aratók. Az elmúlt két hét esőzései a búzán már nem segítettek, inkább a kapásnövényeknek, a kukoricának és a napraforgónak jöttek jól.

A búza aratását várhatóan a jövő héten kezdik el a gépek, becsülte fel a hátralévő munkát Márkli János. Ha minden a vártnál jobban sikerül, akkor csak a hét végén kezdik vágni a búzát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!