Gazdaság

2016.04.13. 16:35

Palántamustra a piacon

Dunaújváros - Az eperpalánták már hetek óta, míg a paradicsom és paprika dugványok még csak a napokban jelentek meg a dunaújvárosi piacon.

Kovács Anita

Megszámlálhatatlanul sokféle paradicsom és paprika palánta mosolyog az árusok standjairól, mind arra várva, hogy előbb utóbb egy kiskertben leljenek otthonra. A fa paradicsomfajtákhoz 200 forintos áron juthatunk hozzá, míg a bokros típusért 180-at kérnek az árusok, a koktélparadicsomot termő fajta pedig 150 forintot kóstál.

A hagyományos tv paprika tövéért 150 egységet kell leszurkolni, az erős fajtákat viszont valamivel szerényebb áron mérik az árusok. Igaz, kevesebb helyen, de még kapható eperpalánta, mindössze 300 Ft-os áron.

Bokrosra növő, koktélt termő, fa méretűre felfutó - Jankó Andrea kínálja palántáit Fotó: Ady Géza

És most lássunk néhány alapvetést a paradicsom palántázással kapcsolatban. Sokan gondolják, hogy ezzel a művelettel meg kell várni a fagyosszentek időszakát (május 12-15.) és csak utána érdemes nekiállni a munkának. Tévedés: nem kell megvárni a fagyosszenteket az ültetéssel! Jóval korábban, már akár a mostani időszakban, de legjobb április második felében kiültetni a palántákat. Ha jó idő van, legalább egy hétig tart mire odagyökeresedik, megszokja a helyét és utána már hiába jön neki kisebb fagy, tőből kihajt. Ez a kulcsszó. Az idő. Két héttel fagyosszentek előtt már nemigen érdemes ültetni, mert onnantól kétesélyes, hogy megmarad-e a növény és fejlődik-e annak rendje, módja szerint.

Mindaddig azonban, amíg a saját palántáink nem fordulnak termőre, kénytelenek vagyunk a piacról beszerezni a zöldségeket. Lássuk hát ezek árát! A paradicsom kilója 630 Ft-ba kerül, a koktélparadicsomért viszont ennek a dupláját kérik. A hegyes erős paprika darabja 100-130 Ft-ot kóstál, míg a tv paprikából találhatunk olcsóbb, úgymond lecsónak való válogatást, viszont a szebb, húsosabb fajták kilójáért akár 1200-1400 Ft-ot is fizethetünk.

Továbbra is szép számmal kínálnak almát, körtét. Előbbi ára egyre szerényebb, már 160 Ft-os kilónkénti árat is találtunk, persze a nagyobb, tetszetősebb darabok beszerzéséért mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni: 300-350 Ft egy kilónak az ára.

Utóbbi, azaz a körte ára igen széles skálán mozog, igaz van is választék bőséggel a különböző fajtákból. Előfordult olyan árus, akinél 650 Ft-ért írták ki egy kilónyi körte árát, de 490-et is találtunk, a plafon a 800 Ft-os kilónkénti ár volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!