Gazdaság

2014.02.03. 20:15

Talajjavítás és klímanövények ültetése

Dunaújváros - Tavasszal kezdődhetnek a környezet- és klímajavítási kísérletek, a mi környékünkön is.

Pekarek János

Izgalmasnak és hasznosnak ígérkező környezetvédelmi projektek kezdődhetnek el tavasszal környékünkön: legalábbis ezt ígérik Carbon Solutions Global (CSG) vállalkozás magyarországi képviselői.

A dunaújvárosi Gaál Miklós, aki informatikai megbízások révén került kapcsolatba a világ számos pontján működő céggel, lapunknak azt mondta: a város környéki, kitűnő minőségű termőföldeken (itt megemlítette például Kishantost is...) nagy sikerekkel kecsegtető programokat terveznek a kormány vidékfejlesztési minisztériumával közösen. Céljaik azonosak: minél inkább természetbarát, energiakímélő, a széndioxidkibocsátást csökkentő módon történjen a termelés.

Egyik projektjük ennek megfelelően a műtrágyafelhasználás csökkentését szolgálja, oly módon, hogy a nitrátok helyett részben vagy teljes egészében természetes összetételű készítményekkel kezelik a termőföldet. Ilyen a komplex baktériumtrágya és az univerzális hozamfokozó alga levéltrágya.

Ezek természetes összetételű talajjavító készítmények, amelyek sem hosszú, sem rövid távon nem károsítják a talajt és az élővilágot, ugyanakkor javítják a talaj tápanyagmegtartó képességét, a termény tápanyagtartalmát és mennyiségét.

A kormánnyal együttműködésben tervezett lépések között szerepel gyorsan növő, úgynevezett energiafa (oxifa) telepítése is, amely ötéves termőciklusokban kitermelhető, a termést a CSG felvásárolja. A program húsz éven át tart, és hozamához tartozik, hogy kitermelésével egyben úgynevezett széndioxidkvótát is biztosít: azaz beszámítják az ország szennyezőanyag kibocsátásába, természetesen pozitív előjellel. Ezek a kvóták egyébként értékesíthetők is a nemzetközi környezetvédelmi megállapodások szerint.

Ez a program társadalmi szempontból is előnyösnek tűnik, mivel felzárkózási lehetőséget jelenthet azoknak a hátrányos helyzetű településeknek, ahol lehetséges fásítani, vannak parlagon álló önkormányzati földterületek, szabad munkaerővel együtt. A kitermelhető faanyag egy részével az ültető közösségek gazdálkodhatnak.

Mindeközben, már növekedése során is javítja a környezetünk minőségét az oxifa: nem véletlenül kapta a klímanövény besorolását: kiemelkedően hasznosnak minősül a levegő minőségének javításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!