Gazdaság

2014.07.31. 17:25

Figyelem! Augusztus vége a kasszacsere végső határideje

A vállalkozások augusztus 31-e után már csak online pénztárgépet használhatnak, az átállást elmulasztó céget egymillió forintos bírsággal is sújthatja a NAV, és az üzlethelyiséget is bezárhatja 12 napra - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön, miután a pénztárgép munkabizottság egyeztetett a véghatáridőről.

A tárca tájékoztatása szerint jelenleg több mint 148 ezer online pénztárgép áll összeköttetésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV).

A pénztárgép-forgalmazók jelentése szerint augusztus végéig további több ezer pénztárgép beüzemelhető. A pénztárgép-használatra köteles vállalkozások rendelése azonnal teljesíthető, mert az online kasszák a gyártók, forgalmazók raktáraiban, polcain vannak - áll a közleményben.

A kormány a tisztességes, jogkövető, régóta online kasszát használó vállalkozások és a költségvetési bevételek növelése érdekében döntött a véghatáridő kitűzése mellett - hangsúlyozta az NGM.

A tárca emlékeztetett: a kormány a véghatáridőt többször is meghosszabbította, a bírságolásnál pedig lehetőséget adott az adóhatóságnak, hogy mérlegeljen. A revizor nem szankcionált, ha úgy ítélte meg, a vállalkozás mindent elkövetett annak érdekében, hogy mielőbb beüzemelje a pénztárgépet.

Az adóhatóság az elmúlt hónapokban azt tapasztalta, sokan trükköznek, hogy a lehető legkésőbb kelljen olyan pénztárgépbe beütni a bevételeket, amelyik az adatokat azonnal továbbítja a NAV kockázatelemzőinek. A rendszert kijátszó vállalkozások a megrendelt pénztárgépet nem veszik át, nem fizetnek előleget, vagy a megrendelést visszamondva új forgalmazót keresnek fel - közölte az NGM.

A tárca közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy komoly szankcióra számíthat az a vállalkozás, amelyik szeptember 1-jétől nem online pénztárgépet használ.

A minisztérium felidézte: a kormány 2012. október 5-én döntött az online pénztárgépek bevezetéséről. Széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés után 2013. február 15-én jelent meg a konkrét időpontokat és ütemezést tartalmazó pénztárgéprendelet. Az átállás elősegítése érdekében 2013-ban megalakult a pénztárgép munkabizottság, amelyben az összes érdekelt fél részt vett.

Csaknem két év felkészülési idő után lezárul a feketegazdaság elleni küzdelem fontos szakasza, és szeptembertől minden pénztárgép használatra kötelezett vállalkozásnál online kassza üzemel - olvasható az NGM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!