Gazdaság

2014.09.17. 18:00

Piaci mustra

Székesfehérvár - A vásárlás után egy órával már a tűzön rotyogott az őszi gombakülönlegesség, amellyel végre a fehérvári piacon is találkoztunk.

Kocsis Noémi

Ötszáz forintért lehetett venni egy körülbelül harminc dekás kupacot a ritka csemegének számító rizikéből szerdán a fehérvári élelmiszerpiacon. Az árusító hölgy természetesen a bevizsgálást tanúsító dokumentumot is felmutatta, az előző este szedett gomba még friss volt, kemény és ropogós, így vettünk belőle. A rizike a fenyvesek kincse, egyelőre nincs belőle nagy termés, de a Bakonyban várható, ez is onnan származott. Némi csiperkével (658 forintért vehettük kilóját), lilahagymás-szalonnás alapra vágva (a hagyma kilója 169-199 forint volt), maréknyi zöldborsóval együtt egy óra múlva már a tűzön rotyogott, hogy aztán friss, szintén piaci petrezselyemmel (csomója szerdán már 80-100 forint volt) és házi tejföllel feladva kényeztesse a gyomrot.

A délutáni vénasszonyok nyarát élvezték szerdán a piacon a külső árusok és az árusított növények. Fotó: A szerző felvétele

A szép, termetes leölt kacsákat elhagyva ismét belebotlottunk a tököket árusító termelőbe, az árak némiképp mérséklődtek, a Halloween és a Hokkaido-tökök kilója most egységesen 180 forint volt nála, s egyre bőségesebb termés várható, mindjárt itt a szezon. Paprika is van bőven (a tv-típust 270-ért, a pritamint 350-ért is vehettük volna), ép paradicsomot viszont már lámpással sem találnánk 200 forint alatt, az árak jellemzően 350 forint fölé kúsztak, nem volt ritka a félezer forintos kilós paradicsomár sem.

Szőlőben már nem, de almában még bővelkedett a kínálat, szép körtéket is láttunk, 478 forintért adták. Sok és sokféle cékla volt, 80-250 forint között, a kis gömbölyűtől a hosszú hegyesig. Burgonyából is erős a kínálat, az árak itt is nagyobb eltérést mutatnak, láttunk kinti árusnál 90-ért, és bentinél 190-ért, úgyhogy érdemes jól körülnézni.

A káposzták közül a fejes szinte mindenhol megjelent, 159-179 forintért, láttunk valamennyi kelbimbót és néhány karalábét, a cukkini ára közelíti a 300 forintot.

A zöldség és gyümölcs mellett szólni érdemes a színes virághalmokról: élénk lilákkal gazdagították a piaci színpalettát az apró fejű krizantémok, csokorja baráti 150 forintért is kapható volt. A szabadban árusítók között leltük a fűszernövényest árust, számos fajtát kínált, csak haza kellett volna cipelni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!