Pörgős lesz az év az energiapiacon

2017. január 04., 06:30 szerző: B. Horváth Lilla
komment
Az idén sínre kerülhet a Paks II. projekt, zöldberuházások sora indulhat, és élénkülhet a hazai áram- és gázkereskedelem– írja a Világgazdaság január 3-i, keddi lapszámában.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Magyarország idei, fő energetikai eseményeinek egy része a múlt évről csúszik át. A terület legnagyobb hazai beruházása, a két új paksi atomblokk építése például hónapok óta várja a brüsszeli állásfoglalást arról, hogy a projekt életképes-e állami támogatás nélkül is. Az uniós szakértők azért késlekednek, mert több legyet ütnének egy csapásra. Paks II-t abból a szempontból is vizsgálják, hogy – összhangban az új brüsszeli téli energiacsomag elvárásaival – részévé válhat-e a térségi kölcsönös energiasegítség-nyújtó társulásnak. Emellett olyan, „ütésálló” véleményt szeretnének kiadni, amelyen nem találnak fogást azok a piaci és más szereplők, akik az állami támogatással épülő angliai Hinkley Point C erőmű uniós jóváhagyását is megtámadták.

Fotó: archív

Brüsszel nem tiltja vagy engedélyezi a beruházásokat, hanem több-kevesebb feltételt szabhat a megvalósításukhoz. Igaz, a feltételei miatt lehetséges, hogy át kell ütemezni a paksi előkészületeket, ahogyan az 2016-ban is megtörtént, amikor a projekttől több tételben összesen 87 milliárd forintot csoportosítottak át más beruházások javára. A Paks II-höz kínált orosz hitel lehívása csak a brüsszeli állásfoglalás után kezdődhet meg. Ám talán sor sem kerül rá, vagy amint lehív Magyarország egy tételt, máris visszafizeti olcsóbb nyugati forrásból. Az esetleges előtörlesztésről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt az év végén. A hitelszerződés felmondása nincs terítéken. Paks II környezetvédelmi engedélye az idén jogerőssé válhat, és a beruházás megkaphatja a telephelyengedélyt is. Az építkezés megkezdése, azaz a „gödörnyitás” 2018-ra várható.

A paksi előkészület téma lehet Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásán, ahogy a Gazprom hosszú távú itteni gáztárolási, áramtermelési és dunai cseppfolyósgáz-szállítási együttműködési elképzelése is.Az idén élénkülhet a hazai áram- és gázpiac a jelentősen lecsökkent szállítási és tárolási tarifák, továbbá az áramtőzsde, valamint a gáztőzsde fejlesztéseinek köszönhetően. Az utóbbi már kereskedik a – drágán eladható – kiegyenlítő gázzal is, és új stratégián dolgozik. Nála sokkal több kiegyenlítő gázt forgalmaz a termék felhasználója, az FGSZ Zrt., amelynek regionális kapacitáslekötő internetes rendszeréhez a romániai, a bulgáriai és a görögországi gázrendszer-üzemeltető után az év elején csatlakozott az osztrák is. A Démász Zrt. alapjain az idén elkezdődhet az állami egyetemes áramszolgáltatás a társaságot megvásárló ENKSZ Zrt. irányításával. Az Elmű-ÉMÁSZ Energiakereskedő Zrt. hasonló célú megvétele bő egy éve késik. Az állami MVM energiacsoport megnövelheti a Mátrai Erőműben lévő hányadát, romániai víz- és szélerőművet vásárolhat vagy vehet üzemeltetésbe, az utóbbi feladatra a hazai áramhálózatok kapcsán is nyitott. Az idén hazai zöldberuházások sora indulhat az életbe lépett új támogatási rendszerben, az MVM és a Mátrai Erőmű pedig jelezte, hogy újabb napelemparkot létesítene. Bővülhet az elektromos autózás infrastruktúrája a közelgő új e-töltő-telepítési pályázatok révén, és további sűrítettgáz-töltők létesülésére is számítani lehet.

B. Horváth Lilla

2017. január 04., 06:30 szerző: B. Horváth Lilla

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...