Gazdaság

2016.12.08. 20:45

Jó kedvcsináló volt a technikusképzésekhez is

Dunaújváros - A Szakképzés Európai Hete alkalmából a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) minden helyi középiskolájában különböző rendezvényekkel népszerűsítették a diákok között az egyes témakörökben a szakképzés fő kérdéseit.

Pekarek János

A DSZC Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskolában az automatizálással és az e-mobilitással, illetve rendészeti kérdésekkel foglalkoztak szerdán és csütörtökön, roppant látványos körülmények között.

A Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola Vasmű téri főépületében az intézmény egyik legnépszerűbb képzéséhez, a rendészeti előadásokhoz kapcsolódva rendvédelmi bemutatókat rendeztek csütörtökön. Itt még fegyverzeti bemutató is volt, sőt, a büntetés-végrehajtás hétköznapjaiba is betekinthettek a diákok.

A rendvédelmi hallgatók számára nagy érdeklődéssel kísért előadásokat és bemutatókat rendeztek csütörtökön a Dunaferr iskola Vasmű téri épületében: nemcsak a rendvédelemmel, hanem a büntetés-végrehajtással is megismerkedhettek a diákok

Ugyanitt az épületgépész-szakma rejtelmeiből és legmodernebb alkalmazásaiból is tartottak bemutatókat azoknak, akik ezt tanulják - és azoknak, akik legfeljebb csak hírből hallottak erről a kevésbé látványosnak gondolt, ám annál fontosabb szakmáról.

Minket viszont az intézmény Apáczai utcai telephelyén rendezett szerdai és csütörtöki bemutatók nyűgöztek le a leginkább! Itt ugyanis az automatikáról, illetve a környezetvédelem ürügyén az e-mobilitásról: röviden szólva az elektromos autók közlekedéséről rendeztek roppant hétköznapi, de talán éppen ezért nagyon hatásos bemutatókat.

Automata ma már szinte minden háztartásban van, ha más nem, akkor egy mosógép, vagy valamilyen távirányítós játék. Ezúttal az iskola tulajdonában lévő, kisméretű robotbogárral szerezhettek tapasztalatokat a jövő automatizálási szakemberei. Itt élő egyenesben próbálhatták meg az érdeklődők úgy beprogramozni a robotbogarat, hogy az új és új feladatok végrehajtására legyen képes. Dolgozhattak az autóiparban használatoshoz hasonló robotkarral is: jó kedvcsináló volt ez a technikusképzéshez.

Másnap pedig egy igazi, teljesen elektromos autót csodálhattak meg a diákok a villamos-tagozaton! Egy Nissan Leaf-ról volt szó, amelyet Werner Tamás, a helyi egyetem egyik tanára mutatott be. Kétségtelen, hogy ez a formailag is érdekes járműfajta a jövő fő közlekedési eszköze. Aki napelemes házban él, még a töltését is ingyen oldhatja meg!

 

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum minden tagintézménye részt vett a Szakképzés Európai Hete rendezvénysorozatban. Az utolsó napon a Lorántffy iskolában nyílt napot szerveznek 9 és 15 óra között, ahol interaktív szakmai bemutatókat tartanak. Tájékoztatnak a szakgimnáziumi, szakközépiskolai képzésről a nappali és a felnőttoktatásról. Bemutatkoznak a külső képzőhelyek, a szakmai partnerek is. Interaktív szakmai bemutatókon ismertetik meg a vegyész, a szépészet, az egészségügy, a szociális, a művészeti, a könnyűipari, a környezetvédelmi ágazatot azok diákjainak segítségével, a látogatók bevonásával.

A Hild iskolában egész héten betekintést nyújtanak az ács, a kőműves, a festő szakmák rejtelmeibe, valamint ArchiCAD és méréstechnikai eszközök bemutatója is megtekinthető náluk.

A Rudas iskolában a hétfőn megnyitott amatőr művészek kiállításának anyagát értékelik, az arra érdemes munkákat díjazzák, ezzel zárva a szakmai hetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!