Gazdaság

2017.05.23. 17:16

Siker a kistérségi borversenyen

ADONY A zsűri idén is elégedett volt a kistérségi borversenyen a borok minőségével: töretlen a fejlődés a borkezelésben.

Pekarek János

Iváncsán rendezte meg május 6-án 23. Kistérségi Borversenyét a Duna menti Szent Orbán Borrend, Adony.

A versenyre Adonyból, Iváncsáról, Perkátáról és Kulcsról neveztek a gazdák, összesen 107 borral. Ez a korábbi éveknek megfelelő számú minta volt. A benevezett tételek közül 22 arany, 39 ezüst, 29 bronz és 13 okleveles minősítést ért el. Sajnálatos ugyanakkor, hogy 4 tétel borhiba miatt nem volt értékelhető. Érdemes megjegyezni, hogy a hagyományosan négy kategóriában (fehér, vörös, siller, rozé, valamint idegen termőhelyű borok) kihirdetett, 12 dobogós helyezésen összesen 11 bortermelő gazda osztozik.

A borokat hazai szaktekintélyek, okleveles borbírálók értékelték. Mint a verseny zárásakor Módos Ernő, a szekszárdi Alisca Borrend nagymestere elmondta, általánosságban idén is elégedettek voltak a borok minőségével, töretlen az elmúlt években tapasztalt fejlődés a borkezelésben, a borok megjelenésében.

A tavalyi ünnepségen is felvonultak a borrendek Fotó: Archív

A versenykiírás értelmében ezen a napon került sor a Duna menti Szent Orbán Borrend, Adony zászlós borának megválasztására is: ezt a címet Schmidt Attila adonyi szőlőtermelő vegyes fehérbora lett, amely természetesen a fehérborok között is az első lett. Vörös és siller kategóriában az első helyet is Schmidt Attila zweigeltje nyerte el. Rozé kategóriában Keresztes László bora, idegen termőhelyű kategóriában Nedves Tibor rajnai rizlingje nyert.

A hivatalos eredményhirdetésre a május 27-i Szent Orbán-napi ünnepségen kerül sor. A rendezvény délután fél háromkor díszfelvonulással kezdődik a Szőlőhegyen, a hagyományos mise után kultúrműsor következik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!