Gazdaság

2017.05.19. 15:20

Sok tábláról lemosta a termőtalajt az esőzés

DUNAÚJVÁROS - Sok kárt okoztak az elmúlt hetek nem annyira sok, mint inkább hirtelen, egyszerre lezúdult esői a mezőkön.

Pekarek János

Kellemetlen következménnyel jártak a minap lezúdult felhőszakadások a mezőgazdaság szempontjából - mondta lapunknak Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője.

A határszemle eredményei szerint az összesen mintegy 66 milliméternyi eső nagyon sok termőtalajt lemosott a helyéről: a dombos mezőgazdasági táblákon valóságos sárfolyamok alakultak ki, vízmosások keletkeztek. Nem is annyira a leesett víz mennyiségével volt gond, mint inkább azzal, hogy nagyon rövid idő alatt hullott le ez a csapadék.

Sok helyen a már elvetett kukoricát is kimosta ez az áradat. Nehéz a táblákon elmenni a sorok között, a gépeknek sok helyütt szinte járhatatlan a terep. A magasabban fekvő részeken az a baj, hogy onnan lemosta a talaj felső, termő rétegét a víz - amíg az alsó fekvésű részeket teljesen beiszapolta a csapadék.

Sok múlik most a gépek megbízhatóságán: Gyalus Ferenc szerel Fotó: Zsedrovits Enikő

Akad olyan, a kisapostagi határban fekvő táblája a Pentele Zrt.-nek, ahonnan öt hektárnyi kukoricát kell majd kitárcsázni, mivel a vetés ilyen körülmények között menthetetlennek bizonyult.

Igen komoly károkat okoznak a vadak is, elsősorban a vaddisznók. Ezek az állatok az idén nagyon elszaporodtak az egész országban, különösen a Dunántúlon, így a környékünkön is. Védekezni ellenük alig lehetséges, lévén éjszakai állatok, amelyeknek az útját, tevékenységét követni nagyon nehéz.

Mindemellett, jegyezte meg Márkli János, a csapadék, bár sok kárt okozott, mégis: kellett ahhoz, hogy az őszi vetésű kalászosok szépen fejlődjenek. A búza helyenként máris térdig ér. A repce sem károsodott az esőtől, azonban szükséges az újabb rovar- és gombaölő permetezés a táblákon.

A szakemberek becslése szerint idén nem várható rekordtermés egyik növényből sem, viszont a búzából, repcéből, árpából jó közepes terméseredményekre lehet számítani - ha (az örök "ha") nem jön közbe nagyobb természeti katasztrófa.

Márkli János szerint most a gyomirtás a lényeg, és újra kell vetni sok növényt.

A mezőgazdászoknak mindig egyszerre sokféleképpen ható tényezőkkel kell számolniuk: most például azzal, hogy a nagyon várt és a szükséges csapadék nem mértékletesen, egyenletesen elosztva, hanem egyszerre, hirtelen, mondhatni: özönével érkezett.

Az sosem jó érzés, ha egy munkát, amit már egyszer elvégeztek úgy, ahogyan kellett, újra el kell végezni, mert például az esőzések kimosták a helyéről a frissen vetett kukoricát. Ez anyagi kár, elsősorban - de a mezőgazdasággal foglalkozók lelkét sem kímélik: kárbaveszett egy csomó erőfeszítés, eredmény nélkül pusztult a vetés...

A legrosszabb azonban talán az lehet, ha hiába sikerül kivédeni az időjárás, és még annyi más veszedelem hatásait: az árak előrejelzéseiből már most tudni, hogy sok bevételre aligha tehetnek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!