Gazdaság

2017.06.19. 18:10

Szakértő - Ingatlanvásárlás menete és várható költségek

Egy ingatlan vásárlása mindig nagy mérföldkő életünkben, ami alapos utánajárással, papírmunkával és extra költséggel jár.

A lehetséges buktatók elkerülése érdekében célszerű szakember segítségét kérni, aki segít eligazodni az ingatlanvásárlás útvesztőiben - tanácsolja Kis Attila, a téma szakértője. A jó ingatlanos és megbízható ügyvéd gördülékennyé teheti a lakásvásárlást. Ha megvan az álomotthon, és megegyeztek a felek a vételárban, elindíthatják az adásvételi szerződést. A sikeres szerződéskötéshez szükség van egy energetikai tanúsítványra, amit az eladónak kell elkészíttetnie. A hivatalos eljárás e dokumentum bemutatásával indulhat, majd a szerződésben rögzítésre kerülnek a pontos határidők, hogy mi marad a lakásban, és a foglaló összege, amely a vásárlási szándék komolyságát hangsúlyozza. Szerezzük be a tulajdoni lapot (általában az ügyvéd kéri ki), amely képet ad az ingatlanról, például hogy valóban az-e a tulajdonos, akivel a szerződést kötjük, terheli-e tartozás, a helyrajzi számon valóban az az ingatlan, terület szerepel-e, ami a vásárlás tárgyát képezi. A tulajdoni lap, és hitelből történő vásárlás esetén a banki költségek mellett a lakásvásárlási illeték megfizetése terheli a vevőt: fiatalok és első lakást vásárlók esetében az ingatlan értékének 2 százaléka, egyéb esetekben 4 százalék. Jó tudni, ha egy éven belül mégis eladjuk a megvásárolt ingatlant, és az ebből származó pénzből újat vásárolunk, nem kell újabb illetéket fizetnünk.

 


Kis Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!