2016.09.21. 19:20
Számos őszi csemege a standokon
Dunaújváros - Üdítő látvány, hogy a friss zöldségeket, gyümölcsöket kínáló árusok mellett úgymond visszatértek a savanyúságárusok.
Az időjárás jócskán ősziesre fordult a héten, ennek okán a piaci kínálatot is legfőképp az évszak csemegéi teszik ki.
Így a hatalmasra dagadt halloween-sütőtökök mellett keskeny, körte alakú kanadaiak is csalogatják a vásárlókat - ki az ízéért, ki pedig faragás céljából vásárolja, mindenesetre az árat tekintve rendkívül pénztárcabarát portéka, hiszen mindössze 150 forintot kóstál kilója. És ha már ősz, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül a szőlőfelhozatalt! Pláne, hogy számlálhatatlanul sokféle található belőlük a piacon, viszont az előbb említett sötőtökkel ellentétben ezek ára közel sem annyira vásárlóbarát, ugyanis akadt olyan hely, ahol 450 Ft-ért kínálták a csodaszép fürtöket, de perszer a szemfülesebb vásárlók olcsóbban is hozzájuthatnak az édes csemegéhez, kérdés azonban, milyen minőségben...
Egy standard, megbízható árushely - Blau Gabriella bőséges árukínálatából Rákhely Lászlóné fehér csemege szőlőt választott Fotó: Zsedrovits Enikő
A barackok minősége is hagy már néhol kívánnivalót maga után, talán ez az oka annak, hogy négyszáz forint alá esett a kilónkénti ára. Hiába, el kell fogadnunk, hogy szezon végéhez közeledik a barack-idény. Nemúgy a lecsó biznisz - legyen szó befőzésről, vagy csak egy egyszerű fogásról az ebédhez -, a hozzá való paradicsom és paprika is 200 forintba kerül. Ha már szóba került a befőzés, egy pillanatra kanyarodjunk vissza a gyümölcsökhöz, pontosabban a szilvához, amiből a besztercei fajta ára 150 és 180 forint közötti áron érhető el (kifejezetten befőzéshez való), a nagyobb, tetszetősebb fajtáért 280 Ft-ot kell leszurkolni.
Bevezetőnkben említettük, hogy megjelentek a savanyúság árusok, akik így szeptemberben a télen szokásos kínálattal várják a vásárlókat. De ha inkább házilag készítenénk télirevalót , ez egy kiváló csalamádékészítő időszak.
A beleszeletelt zöldségeket tekintve rengeteg verzió létezik, teljes mértékben ízléstől függ, viszont a leve a következő néhány hozzávalóból összeállítható: víz, só, kristálycukor, egy kávéskanál citromsav (por), egy kávéskanál nátrium benzoát a tartósítás végett. Ezen kívül egész bors és babérlevél is dukál - már csak a látvány miatt is!
Cikk ár
Burgonya/kg 130-180
Vöröshagyma/kg 160-180
Fokhagyma/kg 2000
Fejes káposzta/kg 250
Kelkáposzta/kg 250-280
Zöldség gyökér/kg 500-600
Sárgarépa/kg 180
Saláta/db 150
Paradicsom/kg 160-300
Paprika/kg 200-350
Őszibarack/kg 350-450
Zöldbab/kg 400-500
Karfiol/kg 340
Alma/kg 250-350
Körte/kg 380
Csemege kukorica/cső 80
Zeller/db 250
Nektarin/kg 380-400
Sütőtök/kg 150
Karalábé/db 100
Tojás/db 35-40