Gazdaság

2015.02.26. 17:40

Szárazabb év következik, jó termésre számít a szakértő

Fejér megye - Aktuálissá váltak az első kerti munkák: szakértő szerzőnk felsorolja a teendőket a gyümölcsösökben.

Dr. Márkus Antal

A meteorológiai előrejelzések szerint a tavalyi bő csapadék után szárazabb év várható, ez a munkák végzésénél, szakmai sorrendek betartásánál jóval könnyebb feladatot jelenthet, mint az előző, vagy mint a 2010-es, kritikusan csapadékos év. A megyét járva optimista vagyok a telelést illetően: nem volt jelentős fagykár. A tavalyi hőösszeg és a jelentős csapadék mellett a vesszők és ágak beérése jó volt, már javában csattognak a metszőollók, beindult az élet a kertekben.

A metszéseknél a legfontosabb alapelvre szeretném a figyelmet felhívni, hogy az almaféléket (alma, körte, birs) és a szőlőt nyugalmi állapotban, a csonthéjasokat viszont csak rügypattanás után, a vegetáció beindulásakor alakítsuk, és a későbbi zöldmetszés is igen jó lehet. Most van itt az ideje a „lemosó" permetezéseknek. A kártevők ellen olajos szereket, a gombabetegségek ellen rezet és ként használjunk! Sajnos egy menetben nem lehet kijuttatni, külön kell az olajos permetező szert, majd a rezet és a ként kiadni. Ezekből rendelkezünk már kész gyári anyagokkal, amely mindkettőt tartalmazza, de aki ragaszkodik a jó öreg bordói léhez, azt is készíthet. Ne felejtsük a régi mondást: „rezes bandát a meszes gödörbe!", tehát soha ne fordítva készítsük el!

Horváth Róbert almáskertjében: idén is szép termés várható. Fotó: Szendi Péter

A lemosó permetezés nevében hordozza a lényeget, tehát nem hinteni kell a fákat és a szőlőt, hanem le kell mosni! Ez azt jelenti, hogy hektáronként minimum ezer liter vizet kell felhasználni, de ma már több cég is 1200 litert javasol! A másik alapelv, amit szeretnék kiemelni: javaslom a jobb léborítás miatt a területet fél-fél dózissal mindkét irányból megpermetezni a nagyüzemi területeknél. Kiskertekben természetesen körbejárjuk a fákat, hogy minden irányból kapjon védelmet.

Az alma területe csaknem ezer hektár megyénkben, így a legfontosabb gyümölcstermő kultúránk. Savas kémhatású talajainkon szépen díszlik és olyan színezettséget és főleg íz- és zamatanyagokat tartalmaz, amelyek az ország más termőtájaira nem jellemzőek.

Már most javaslom a felkészülést a varasodás és a lisztharmat várható kártételére, érdemes időben beszerezni a rügypattanás után használatos szereket. Az előző évben jól szerepeltek a ciprodinil, pirimetanil,bupirimat és természetesen a kén- és a réztartalmú szerek is. Már 35 éve használatos a mankoceb, mint kontaktszer és még ma is alapvető növényvédő szerünk! Ugyanígy javasolt a folpet és a kaptan ma is.

A kártevők közül most a körte levélbolhára hívnám fel a figyelmet (megyénk körtét termő területe 110 hektár). Kártétele miatt már több termelő kivágta a fáit itt Vas megyében is.

A jól sikerült lemosó permetezés az alap, az olajból a maximális adagot kell bevetni. A kártevő majd az abamektin vagy klórpirifosz hatóanyaggal nem szaporodik el. Fontos, hogy a fiatal lárvaalak ellen védekezzünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!