Gazdaság

2013.05.07. 17:22

Szép a határ, jó termés lehet

Jókor jött a májusi eső, valóban aranyat ért. Már földben a napraforgó, a kukorica, jó termés ígérkezik gabonából, káposztarepcéből is. Kicsit sok a gyom...

Pekarek János

- A mezőgazdászok álma volt ez a kis eső az elmúlt napokban! - jelentette ki Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője lapunknak. Hozzátette: egy gazdaember sokszor kénytelen panaszkodni, de ez a májusi eső valóban aranyat ért!

Mint mondta: rettenetesen várták már ezt az esőt, mert hiába volt a tél végén, tavasz elején annyi csapadék, hogy sokáig kellett várni, amíg annyira fölszárad, hogy a gépekkel rá lehetett merészkedni a földekre. Mostanra már kiszáradt a talaj felső rétege.

A fotón Márkli János: a természet, mondja, kárpótolja önmagát a veszteségekért, hosszú távon kiegyensúlyozza a szélsőségeket (Fotó: Vohlmann György)

- Ráadásul nem csak jókor jött az eső, hanem vihar, jég nélkül is! - jegyezte meg az ágazatvezető. A vetéssel már végeztek mostanra, földben a napraforgó, a kukorica is, már meg is ázott, tehát igen jkó kilátásokkal várhatják a nyarat. A jókor jött  eső a kiszórt műtrágyát is belemosta a földbe.

Egyedül a sokáig szárazon maradt gyomirtószerek hatása lehet kérdéses, mondta Márkli János. Ez meg is látszik a napraforgó táblákon, ahol már kezdi felütni fejét a gaz. Marad tehát a hagyományos, mechanikus gyomirtás: elő kel venni a jó öreg kultivátorokat.

Jó termésre van kilátás a káposztarepcénél is, amely növény túl van már a fővirágzáson. Jó termés ígérkezik a gabonafélékből is, jegyezte meg az ágazatvezető.

- Összességében most igen szép a határ, a gazdák méltán reménykedhetnek a  kiváló termésben. Úgy látszik, a természet valahogyan mégis kárpótolja önmagát, kiegyensúlyozza a veszteségeket - mondta lapunknak Márkli János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!