Gazdaság

2014.02.03. 12:50

Szigorodtak a szabályok

Rácalmás - Múlt év december végén megjelent az új halgazdálkodási törvény végrehajtási utasítása. A rendelet sok és jelentős változást hoz a horgászatban és a halászat rendjében.

Körmendi Erzsébet

A harminchárom oldalnyi anyagot újságban ismertetni nincs mód, a Sirály Horgász Egyesület elnöke és vezetőségi tagjai viszont a legfontosabb változásokat elmondják majd a szombati közgyűlésen a tagoknak, illetve válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Dualszky-Kovács István, a Sirály elnöke gondolatébresztőként néhány fontos újdonságra felhívja a rácalmási vizeken horgászók figyelmét.

Jó tudni például, hogy a tavalyi okmányok csak január 31-ig, múlt péntekig voltak érvényesek a Dunán. A fogási naplót február 28-ig kell helyesen kitöltve és összesítve leadni a horgászegyesület irodájában. Az elnök javasolja mindenkinek, hogy ne mulassza el a napló leadását, mert aki elfelejti, az csak a normál ár duplájáért válthat állami jegyet.

A Sirály farsangi bálján zsúfolásig megtelik a Duna-parti tanya minden évben, jelmezes mulatsággal űzik a telet. Fotónk egy korábbi bálon készült, előterében Varsányi Gyula, a dunaújvárosi vízirendőrőrs vezetője.

Dualszky-Kovács István lényegesnek tartja még, hogy a tagok tisztában legyenek vele: a jegykiadást egy internet kapcsolatú SZÁK program engedélyezi, így a dokumentumok elkészítése több időt vesz igénybe. Ritka eset lesz, hogy az ügyintéző azonnal – több engedély esetében másnapra – elkészül a papírmunkával. Az okmányok már rendelkezésre állnak, ezért az egyesület gazdasági vezetője kéri a tagokat, hogy az esetlegesen tervezett horgászat előtt mindenki időben újítsa meg engedélyét.

Változásként említi az elnök, hogy új típusú állami jegyeket, valamint a korábbitól eltérő, más formátumú fogási naplókat adnak ki. Feltétlenül javasolja, hogy a horgászok tanulmányozzák ezt a fogási naplót, mert változtak a méret és mennyiségi korlátok és a tilalmi időszakok is. A napló vezetésének szabályai is megváltoztak. A vízpartra érkezéskor a naplóba be kell jelölni a dátumot, és beírni a vízfelület kódját, amely a területi jegyen fel van tüntetve. Nem szárazföldi, hanem csónakos horgászat esetében ezt a csónakba beszállásnál kell megtenni. Kikötés: halat a vízpartról kizárólag leölve szabad elvinni haza, élve nem.

Halradar használata a téli időszakban tilos.

– Természetesen minden szabály annyit ér, amennyit betartanak és betartatnak belőle, ezért a jogalkotó rendelkezett a halőri létszámról is – folytatja Dualszky-Kovács István az újdonságok ismertetését. Az ellenőrzést illetően hangsúlyozta: adott dunai szakaszon, ahol a vízkező eddig egy halőrt alkalmazott, a vízfelület nagysága miatt tíz lesz a hivatásos halőri létszám.

A halászati szabályok tehát jelentősen szigorodtak – a rendelet jól tükrözi a halak és azok életterének védelmét. Az elnök javasolja, mindenki tanulmányozza a fogási naplóban leírtakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!