Gazdaság

2017.02.02. 19:35

Milyen lesz a termés?

Adony - Vajon milyen termésre számíthatnak a szőlősgazdák. Vince napon nem olvadt: így rossz lesz a termés?

S. Töttő Rita

Az interneten olvasható egy írás, mi szerint a rendkívüli hideg miatt akár harmadával is visszaeshet a szőlőtermés. Felhívtam a Dunamenti Szent Orbán Borrend nagymesterét, Králl Istvánt, hogy ők is ilyen borúsan látják-e az idei kilátásokat.

A szakember azt mondja, korai még bármit mondani az idei termésről. Úgy számítanak, hogy 2-3 hét múlva már melegebb lesz, 6-8 fok körül elkezdenek kihajtani a vesszők, és akkor lehet majd biztosabbat mondani.

A szőlészek egyébként most nem tudnak semmit csinálni, azon kívül, hogy várják a jobb időt. A nagy gazdaságokban lehet, hogy már elkezdtek dolgozni, de a kistermelők csak várakoznak. Korábban Vince napján, január 22-én egyik pincéből a másikba járva szoktak együttesen áldomásozni. Voltak, akik vesszőt vágtak le, és a meleg szobában rügyeztetni kezdték. Ennek állásából, mértékéből azután az őszi termésre következtettek.

A régi szólás szerint: Ha csöpög a Vince, telik a pince. Idén nem csöpögött, hanem fagyott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!