Gazdaság

2016.04.06. 18:00

Virág- és eperpalánták sora várja a dunaújvárosi piacra betérőket

Dunaújváros - Kicsit késői időpontra tettük szerdai piaci portyánkat, viszont annál több információval gazdagodva tértünk vissza szerkesztőségünkbe. Íme a tapasztalatok.

Agárdy-Kovács Anita

Még a hozzám hasonlóan későn érkezők is mindenféle gyümölcsből, zöldségből válogathatnak a dunaújvárosi piacon, ugyanis a legkitartóbb árusok délután két-három óráig is kipakolva tartják standjukat. Hála az egyik ilyen kitartó kofának, aki fotónkon csodaszép virágok között, mosolygósan fogadta piaci őrjáratunkat: nos, tőle megtudhattuk, mi is a neve annak az apró fehér virágokkal ékeskedő virágnak, amin egyből megakadt a szemünk. Kérem, az bizony a hópihe, amiről azt is megtudtuk, hogy kedveli, ha keleti ablakban kap helyet a lakásban és nem igényel különösebben körültekintő gondoskodást. (Pont nekem való!) De hogy ne csak az újonnan felfedezett növényről ejtsünk szót, azok a roppant tetszetős verbénák, petúniák, muskátlik, amelyek az egészen napos helyen tudnak legszebb formájukban pompázni, szintén szép kiegészítői lehetnek kertünknek, erkélyünknek. Ellenben az angol muskátlival, aminek jobban járunk, ha valamivel árnyékosabb helyet választunk.

Dobrovics Krisztina pompázatos virágokkal a standján - van itt petúnia, muskátli, verbéna, hópihe a paletta minden színében

Remélhetőleg hamarosan megjelennek a hazai termesztésű eprek, de addig is, akinek kedve tartja és van hely a kertjében,  álljon neki az ültetésnek! Palántából bőséges választékot talál a piacon, ahol töve átlagosan 250-300 Ft-ba kerül, de a nemesebb fajták ára akár két-háromszorosa is lehet ennek.

Jó tudni, hogy a földieper az egyik legkönnyebben szaporítható és telepíthető haszonnövény is egyben. Kiskertben a legcélravezetőbb szőnyegszerűen ültetni, 20 cm tő- és 40 cm sortávolsággal. Ha esetleg cserépbe ültetik, a jó minőségű föld mellett a megfelelő méretű edény kiválasztására kell odafigyelni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!