Gazdaság

2015.12.08. 16:15

Kulcskérdés a közlekedési és az energiahálózat harmonizálása

Közös tanácskozást tartott a napokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a felsőoktatási e-mobilitási platform.

duol.hu

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár kezdeményezésére szakmai tanácskozást tartottak a múlt héten az e-mobilitás tudományos-műszaki kérdéseivel foglalkozó felsőoktatási és akadémiai intézetek vezető kutatói, szakemberei, valamint dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, és a hivatal szakértői. Az ankéton a felsőoktatás részéről a Budapesti Műszaki Egyetem, a jövő év január elsejétől egyetemi rangot elnyert Dunaújvárosi Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem Műszaki és Anyagtudományi Intézete és a Széchenyi István Egyetem mutatta be a témával foglalkozó eredményeit, Bokor József akadémikus, dr. András István dunaújvárosi rektor, Varga István dékán, Hanula Barna dékán, Gáspár Péter tanszékvezető tolmácsolásában.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő (b2), dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke és dr. András István , a DF rektora

Süli János, Paks polgármestere, Galambos Dénes, a dunaújvárosi választókerület országgyűlési képviselője és Simonyi Sándor, a TRIGON Electronica Fejlesztő és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a kutatási eredményekhez kapcsolódó piaci szempontokat kapcsolta be a tudományos eszmecserébe.

A bemutatott prezentációk konkrét témái között szerepeltek a villamos és hibrid hajtásrendszerek, az energia- és thermo-menedzsment területén elért eddigi kutatási eredmények, valamint az autonóm járműirányítási rendszerek, azaz a vezető nélküli járművek kifejlesztése, üzembe helyezés előtt álló műszaki, biztonsági kihívások, és a Smart Grid-megoldások.

A tanácskozó felek egyet értettek abban, hogy a töltőállomások kijelölése során megkerülhetetlen a közlekedési és energiahálózati szempontok harmonizálása.

Dorkota Lajos záróbeszédében bejelentette, hogy az e-mobilitás elősegítését célzó tudományos együttműködés hatékonyságának növelése érdekében a hivatal félévente helyzetértékelő konferenciának ad helyet a kutatásban szerepet vállaló intézmények részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!