Gazdaság

2017.05.31. 11:43

Nagyot buktak a termelők - kevesebb a hazai eper

Székesfehérvár - Megjelentek a termelői piacon a hazai eprek, ám sajnos az idei időjárás nem kedvezett a termesztőknek, Mária, a Dunaföldvárról érkezett őstermelő szerint az általa termelt gyümölcsök egyharmada elfagyott.

Laci Patrícia

Ebben az évben most sokkal később indult be az eperszezon, de mostanra már lehet kapni némi hazait a fehérvári őstermelői piacon. Több termelő is kínálta az epreket igen változó árakon, nagyjából 500 és 1200 forint között mozgott a gyümölcs kilónkénti ára.

Mária őstermelő Dunaföldvárról érkezett a fehérvári piacra, az ő portékái között is volt eper. Mint mondta, az idei időjárás kiszúrt az összes epertermelővel, s mindenki nagyot bukott.

– Az idén a gyümölcseim egyharmad része nem hozott termést a tavaszi fagyok miatt – osztotta meg velünk tapasztalatait az őstermelő, sőt megfigyelte, hogy többen inkább az olcsóbb, s külföldi termékeket választják a hazai helyett.

 

 

– Néhányan ragaszkodnak a magyar gyümölcsökhöz, de nem ez a jellemző. A másik dolog az, hogy a piacon sem vannak mindig sokan, gondolom a legtöbben elintézik a gyümölcsvásárlást az áruházakban – mesélte Mária.

Az őstermelőtől megtudtuk, szabadföldi  epreinek termelésénél nem használt  permetszert, így a költségeit is le tudta csökkenteni. Mária elmondta, az epret sokféle módon fel lehet használni, ő például lekvárt főz belőle.

– Télire elteszünk vagy 20-25 kiló epret, a gyümölcsök egy részét befőzzük, szerencsére ma már kaphatóak különféle lekvárfixek, azokkal egyszerűbb dolgozni. Aki majd lekvárt akar készíteni a jövőben az eperből, figyeljen rá, hogy ne főzze túl a gyümölcsöt, különben kimennek belőle a vitaminok – tanácsolta az őstermelő, majd hozzátette azt is, hogy két éves kor alatt nem ajánlja az eper fogyasztását a gyümölcsön való apró szőröcskék és magok miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!