Gazdaság

2017.03.21. 17:15

Több a nonprofit cég - Ez az egyik legfiatalabb cégforma az országban

DH-információ - Nem egyértelmű sikertörténet a nonprofit gazdasági társaságoké - de fontosak ezek a cégek.

DH-információ

Bár az idén 20 százalékkal ugrott meg a nonprofit ilyen vállalkozások száma a megelőző évhez képest, 10 éves fennállásukat mégsem tekinthetjük sikertörténetnek - nyilatkozta Hantos Zoltán, az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. A nonprofit gazdasági társaságé az egyik legfiatalabb gazdasági forma: 2007. július 1. óta lehet ilyen társaságokat létrehozni Magyarországon.

Bármely társasági forma alapítható nonprofit gazdasági társaságként: így lehet közöttük betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság, vagy részvénytársaság is. Ezek a cégformák egy sajátos "hibridnek" tekinthetők, hiszen bevételeiket jellemzően gazdasági tevékenységből szerzik, viszont a keletkező profit nem kerülhet szétosztásra a cégtulajdonosok között, hanem azt bizonyos, meghatározott közösségi célok elérésére, közösségi szükségletek kielégítésére használják fel.

Ezek a cégformák sajátos hibridnek tekinthetők a vállalkozások között Fotó: Archív

A nonprofit gazdasági társaság is kérheti a közhasznú minősítés megszerzését, ha az előírt törvényi feltételeknek megfelel. A nonprofit gazdasági társaságok száma az alapítványokkal és az egyesületekkel szemben nem jelentős. Jelenleg 5261 ilyen vállalkozás működik hazánkban, amelyek a körülbelül 21 ezer alapítvány és a mintegy 40 ezer egyesület mellett a nonprofit szervezetek kisebbségét alkotják.

A bejegyzésüket létrehozó törvény hatályba lépésének évében 1676 darab nonprofit gazdasági társaságot alapítottak, és számuk 2015-ig folyamatosan, évről évre emelkedett, amíg a tavalyi évben bekövetkezett enyhe csökkenés után idén ismét jelentősen megugrott a számuk. Nettó árbevétel tekintetében az indulás évében (2007) 229 milliárd forintról 2012-ig 450 milliárd forintra ugrott a cégek teljesítménye. 2013-ban viszont az előző évhez képest 8 százalékos bevételcsökkenést kellett elszenvedniük. 2014 és 2015-ben folyamatosan csökkent az árbevételünk, egészen 384 milliárd forintig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!