Gazdaság

2016.06.24. 14:30

Többszörös adóztatás? Olvasónk az az adó átutalására kirótt tranzakciós illetékről

Dunaújváros - Olvasói levél panaszolta lapunknál a bankok tranzakciós illetékeit: többszörös adóztatást sejtve.

Pekarek János

Olvasónk fordult hozzánk azzal a véleménnyel, hogy jövedelmét többszörösen megadóztatják. Példaként az egyik magyar bank gyakorlatát hozta fel, amelynél kénytelen volt számlacsomagot változtatni, mivel az addigi, rendkívül kedvező feltételeket biztosító csomagot megszüntették.

Az új csomagnál már 0,3 százalékos díjat kellett fizetnie a csoportos beszedések után, a negyedik tételtől kezdve. §,6 százalékos a tranzakciós díj, ha ATM-ből vesz fel pénzt. Olvasónk úgy véli, hogy a kormány által a bankokra kivetett tranzakciós díjat a pénzintézetek szerinte kartellbe tömörülve közös megegyezés alapján áthárítják a mindenkori fogyasztóra.

További példát is felhozott az olvasó. Örökölt földjét eladva a bevételt folyószámlára utalta. Két nap után szüksége volt a pénzre - ám meglepve tapasztalta, hogy a 15 százalékos örökösödési illeték befizetésekor a bank ugyanúgy 0,6 százalékos tranzakciós költséget számolt fel.

Megkerestük a pénzintézetek felett szakmai felügyeletet gyakorló Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központját. A válasz fő részét közöljük.

2013. január elsejétől a készpénzfelvétel, a kártyás vásárlás, átutalás és egyes további fizetési műveletek után a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény hatálya alá tartozó pénzügyi intézményeknek tranzakciós illetéket kell fizetniük. Az illetéket a pénzügyi intézmények kötelesek megfizetni, ugyanakkor jogszabály nem tiltja, hogy azt, szigorú törvényi feltételek betartása mellett díjaik, költségeik emelésével az ügyfelekkel szemben érvényesítsék, azaz a fogyasztókra terheljék át. A díjak, költségek megemelésére akkor van lehetőség, ha a szerződés a módosításra lehetőséget ad, és a szerződés pontosan meghatározza az egyoldalú és a fogyasztók számára kedvezőtlen szerződésmódosításra okot adó körülményeket, feltételeket.

A korábbi felügyeleti hatóság és az MNB is kiemelt figyelemmel kíséri a hitelintézetek díjemelési gyakorlatát, és szükség esetén fellép a jogsértő gyakorlatot folytató intézménnyel szemben. Fontos azonban, hogy ügyfelek legyenek tisztában azzal, hogy a tranzakciós illeték áthárítása révén a szerződéseikben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet. Ám az ügyfél nem köteles elfogadni a változtatást: felmondhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!